Několik panovnických korun císaře Karla IV. můžete vidět na výstavě v Muzeu Chodska v Domažlicích

10. listopad 2018 07:16

Císař Karel IV. vlastnil několik panovnických korun. Všechny pohromadě je můžete vidět v těchto dnech v Domažlicích na výstavě nazvané „Magičtí Lucemburkové".

V Muzeu Chodska jsou vystaveny přesné vědecké kopie těchto klenotů. Kromě nich se můžete dozvědět i řadu zajímavosti ze života Lucemburků v Čechách.

Podle ředitele Muzea Chodska v Domažlicích Josefa Nejdla právě Chodský hrad Lucemburkové několikrát osobně navštívili: „ Tady v prostorách Chodského hradu prokazatelně nejen pobývali i vykonávali nějaké úřednické činnosti jak Jan Lucemburský, tak i sám Karel IV., když jezdili do Regensburgu nebo do oblasti severní Itálie, která také patřila Lucemburkům.“

Výstava má mimo jiné upozornit na význam Lucemburků pro naši zemi i pro celou Evropu. „Lucemburkové pozvedli Čechy na evropskou velmoc. Jan Lucemburský se účastnil evropských bitev, Karel IV. zavedl řadu nových věcí, stavební prvky, přinesl do Čech francouzskou gotiku. V době vlády Lucemburků české země dobře prosperovaly nejen ekonomicky, ale i politicky a kulturně,“ uvedl Josef Nejdl.

Výstava se rozprostírá v několika místnostech Chodského hradu

V hlavním výstavním sále jsou na podstavcích skleněné vitríny a v nich modely hradů a zámků, které Lucemburkům patřily.

„Jsou to stavby, které vznikaly za vlády Lucemburků, a proto pro spoustu z nás mají jinou podobu, než na kterou jsme zvyklí. Například je tu svatovítská katedrála tak jak vypadala ve 14. století. Jsou tady i objekty ze zahraničí, třeba hrad Lauf. Tím jak byla zdobená jeho erbovní místnost, jsou zdobené i místnosti našeho Chodského hradu,“ popsala Kristýna Pinkrová z Muzea Chodska.

Na druhé straně místnosti jsou ve vitrínách umístěné i panovnické koruny. „Návštěvníci uvidí pět korun, které patřili přímo Karlu IV. Zajímavostí je, že v historii se nikdy nestalo, aby ty koruny byly vystaveny všechny společně. Samozřejmě ani u nás nejsou originály, to není možné, protože jsou rozmístěné různě po Evropě. Tady jsou vystavené přesné jejich vědecké kopie. Dále zde jistě stojí za vidění velká řada iluminovaných rukopisů, například z knihovny Václava IV.,“ doplnila Kristýna Pinkrová.

Výstava je přístupná každý den, mimořádně i během víkendů a zájemci ji můžou vidět do 22. listopadu.

autoři: Martina Klímová , jik
Spustit audio