Několik rekordů v Guinnessově knize rekordů má vesnička z Tachovska

31. prosinec 2014

Tři rekordy v Guinnessově knize rekordů drží jedna z nejmenších vesnic Plzeňského kraje - Pernolec. Obec s 58 obyvately je nejmenší místo na světě s vlastní stříbrnou pamětní mincí, má největší návštěvnost na jednoho obyvatele a rekordní sešlost místních s příjmením savců a ptáků. Raritou v Evropě je údajně také cvrnkaliště. Díky společenským a recesistickým akcím pohraniční vesnička trvale roste.

Vesnička překonala rekord Lysé nad Labem v sešlosti lidí s příjmením savců a ptáků, jak vysvětlil Pavel Ryba z občanského sdružení Pernolec, zastupitel a exstarosta Částkova, pod nějž obec spadá: "Já jsem Ryba a ještě tu bydlí Koza a Vrána, takže jsme při počtu necelých 60 obyvatel udělali rekord 122 lidí z blízkého okolí, přitom ve stokrát větší Lysé to bylo 84."

Pernolec nedávno oslavil 750 let od první písemné zmínky v bule kladrubského kláštera. Pamětních mincí s certifikátem bylo vyraženo 100 a jsou evidované. Pernolec dále stanovil rekord v počtu hostů na jednoho stálého obyvatele: "O poslední velké pouti nás navštívilo 3199 lidí, tedy 58 návštěvníků na jednoho občana. Kolik by muselo přijít lidí do 170tisícové Plzně, aby se nám vyrovnala.", vysvětlil Pavel Ryba.

Pernolec postupně obnovuje rozsáhlou náves. Je tam přírodní divadlo, které by obec ráda zastřešila a shání proto peníze, a je tam také "první cvrnkaliště v Evropě". Hraje se tam např. petanque nebo se cvrnkají kuličky.

Počet obyvatel Pernolce trvale roste. Je to díky společenským aktivitám a vylepšování obce. Koná se tam např. tradiční Hejbijáda, týmy soutěží v kuličkách, šipkách a lukostřelbě.

Spustit audio