Nekonečný soudní spor mezi Dětmi Země a společností InterCora skončil smírně

7. listopad 2019 15:35

Třináct let trvající spor o obchodní centrum Hornbach v Plzni končí smírem. Dohodli se na něm účastníci sporu, tedy firma InterCora, což je developer, který stavěl Hornbach a ekologický spolek Děti Země. Smír mezi znesvářenými stranami schválil okresní soud Plzeň – město.

Záměr postavit v Plzni poblíž pivovaru hobbymarket Hornbach kritizovaly Děti Země od roku 2006. Tvrdily, že se zvýší hluk, bude znečištěné ovzduší a zhorší se dopravní situace. V roce 2008 stáhly své odvolání proti vydanému územnímu rozhodnutí. Ale uzavřely smlouvu s InterCorou, kde se developer zavázala k několika ekologickým opatřením mimo jiné k tomu, že vybuduje speciální třetí pruhy pro MHD. V roce 2011 firma obchodní centrum otevřela, ale závazek nesplnila. A Děti Země se proto obrátily na soud. Firma tvrdila, že se pokusila zajistit třetí pruh, ale rozšíření silnice není v její moci. U soudů uspěla, Děti Země se ale stále odvolávaly až Ústavní soud v roce 2016 řekl, že bylo porušeno právo Dětí Země a vrátil celou věc k okresnímu soudu Plzeň - město. Po třech letech se strany dohodly na smíru.

InterCora nyní namísto jízdních pruhů pro MHD musí do tří měsíců od právní moci zprovoznit čtyři veřejná místa pro nabíjení elektromobilů a koupit 20 sdílených kol pro bikesharing v Plzni. Do devíti měsíců musí vybavit střechu svého areálu u Rondelu fotovoltaickými panely o výkonu 96 kW. Až na čtyřech objektech, které určí Děti Země, musí firma vybudovat zelené střechy, a to do tří let od souhlasu vlastníků budov. Musí být provozovány nejméně 25 let.

Firmu InterCora zastupuje advokát Jaroslav Svejkovský. Podle něj předchozí jednání k dohodě nevedla, smír proto vítá: "My jsme velmi uvítali, že soud nařídil mediaci. Ty dohody jsou velmi dobré. Jsou výhodné pro ekologii a myslím, že ukazují, že společnost InterCora má vůči životnímu prostředí zodpovědný přístup," řekl advokát.

Děti Země: Konec byl v nedohlednu, nešlo to jinak

Místopředseda Dětí Země Martin Hyťha si stěžuje na dlouhé soudní jednání, smír nepovažuje za vítězství, ale za jediné možné řešení. „Abychom se domohli alespoň nějakých reálných řešení pro zlepšení životního prostředí, přistoupili jsme na smír. Považujeme to za horší řešení, než bylo to původní. Ale vzhledem k tomu, že soudní sport trval řadu let a konec byl v nedohlednu, neviděli jsme jiné řešení,“ dodal Martin Hyťha.

Pokud by firma smlouvy neplnila, můžou Děti Země využít exekuční řízení.

autoři: Lukáš Milota , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související