Některá kina už jsou sice v provozu, na nápor diváků ale zatím stále čekají

Každá druhá řada bez diváků, mezi dvěma obsazenými sedadly povinně volná místa a častá desinfekce všech prostor. Navzdory všem těmto hygienickým opatřením v kinech se lidé na promítání moc nehrnou.

„Zatím jsou lidé ještě opatrní a bojí se do kina chodit. Další věc je, že nesmí fungovat bufet, takže jim chybí třeba popcorn. Po každém představení všechny prostory vydezinfikujeme, od sedaček přes podlahy a podobně, protože bacily lítají všude,“ řekla zástupkyně vedoucího kina Radka Rojíková.

Kvůli dodržení vládních nařízení se musela snížit i kapacita kin. Například v Klatovech je z původních 240 míst k dispozici jen 90. Většinou tam ale na film přijde mnohem méně lidí. „Zatím snížená kapacita stačí. Návštěvníků bylo zpočátku tak do deseti, teď už se osmělují trochu víc. Včera přišlo na film V síti zhruba 70 lidí,“ uvedl ředitel kulturního střediska v Klatovech Karel Kotěšovec.

Zatím se promítají starší filmy, premiéry by měly přijít do kin koncem června

Menší množství návštěvníků chodí podle Karla Kotěšovce nejen kvůli obavám o své zdraví, ale také proto, že zatím není moc co hrát. „Všechny distribuční společnosti posunuly kvůli koronaviru premiéry filmů na podzim nebo až na příští rok. Teď se nečekaně otevřela kina a nejsou premiéry. Takže aktuálně filmy recyklujeme. Společnosti už ale pomalu premiéry přesouvají, a vypadá to, že by koncem června mohly být premiéry dvou českých komedií, třeba film 3Bobule,“ doplnil Kotěšovec.

Větší návštěvnost by mohla být podle Karla Kotěšovce v letním kině. A to nejen kvůli zmíněným premiérám, ale i venkovnímu prostoru. Promítat se tam začne koncem června.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio