Některé hrady a zámky se otevírají i během zimy

27. prosinec 2019 10:35

Jedněmi z mála památek, které jsou v těchto dnech otevřené pro veřejnost, jsou zámek Horšovský Týn na Domažlicku nebo hrad Švihov na Klatovsku.

Zámek v Horšovském Týně je vyzdobený a návštěvníky zve na vánoční prohlídky. Nabízí tři prohlídkové okruhy - hradní, zámecký a také jeden okruh z prostředí zámecké kuchyně. V těchto dnech v ní zájemci navíc najdou například vystavené vánoční cukroví včetně dobových formiček. V rámci této trasy lidé uvidí také zámeckou pekárnu nebo zaměstnaneckou jídelnu.

Jak se jedlo a stolovalo?

„V zámecké kuchyni nesmí chybět sporák, pracovní stůl nebo nádobí. Ukazujeme, jak probíhalo porcování masa, je nutno připomenout i doby půstu, kdy se jedla strava sladká. K vidění je třeba speciální nádoba na ryby, ve které je síto, aby se po upečení mohla ryba vyndat a nerozpadla se,“ vysvětlil kastelán Jan Rosendorfský.

„K vidění je také pekárna, ta se ale na počátku 20. století hodně zredukovala, protože byla zámecká pekárna ve městě. Je tady vanička s velkou vařečkou na zadělávání těsta a váha, která má misky vydlabané z jednoho kusu tvrdého dřeva,“ popsal.

Na Švihově se setkáte s Popelkou

Na Klatovsku můžete o víkendu navštívit hned dva hrady. Kromě Kašperku láká návštěvníky i Švihov, kde se letošní sezona nesla v duchu pohádky Tři oříšky pro Popelku a ani poslední víkend roku tomu nebude jinak. Kromě této výstavy se tu ode dneška konají také zimní prohlídky.

„Bude to taková běžná prohlídka prvního prohlídkového okruhu, něco je sice uložené do depozitáře, ale o to více je čas věnovat se architektuře a vánočním zvykům. Na výstavě o Popelce lidé uvidí několik scén z natáčení na hradě nebo v jeho okolí,“ sdělil kastelán Lukáš Bojčuk.

Vánoční prohlídky v Horšovském Týně potrvají až do 31. prosince, každý den od 10 do 15 hodin. Prohlídky na hradě Švihov začaly dnes a budou pokračovat do 30. prosince, vždy od 10 do 14:30 hodin každou půlhodinu. Výstava o Popelce je přístupná v tomto časovém rozmezí bez průvodce.

autoři: Karolína Sedláková , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio