Některé kempy na západě Čech se připravují na přísnější hygienické normy spojené s koronavirem

27. duben 2020 06:20

Zatímco jindy touto dobou bylo v kempech už živo, teď tam vládne ticho. Kvůli riziku šíření koronaviru totiž můžou letos kempy otevřít až 25. května. A to jen za podmínky, že se současná epidemiologická situace v zemi nezhorší.

I když zatím není jasné, za jakých podmínek se budou moci lidé v kempech ubytovat, provozovatelé nezahálejí a na letošní sezónu se připravují. Sečou trávu, opravují chatky a například v kempu Keramika na břehu Hracholuské přehrady u obce Lipno navíc vylepšují hygienické podmínky pro zaměstnance i návštěvníky.

„Host nejprve vejde do nově zrekonstruovaného objektu recepce. Tam je turniket, který bez souhlasu recepční neumožní vejít do areálu autokempu. Paní recepční bude za přepážkou, která je oddělená plexisklem, a bude u sebe mít bezdrátový teploměr. Dále všude v prostorech kempu budou volně umístěné dezinfekční prostředky, připravené máme i roušky, které budeme nabízet lidem. V jednotlivých chatkách budou zejména vyvěšené instrukce, jak se lidé mají chovat. Vše budeme následně konzultovat s hygienickou stanicí,“ uvedl zástupce provozovatele Vladimír Čech.

V jiných kempech naopak zatím čekají na přesnější instrukce, jako například v autokempu u Velkého Boleveckého rybníku v Plzni. „Momentálně se nepřipravujeme na nějaké výjimečné hygienické opatření, protože čekáme na vydání konkrétnějších propozic státu, jestli určí, jaká pravidla tam musí být. Budeme to řešit podle toho, jak se bude vyvíjet nastavení od státu,“ vysvětlil jednatel autokempu Milan Čech.

Na upřesnění pravidel k otevření kempů čekají provozovatelé i návštěvníci

Jakmile to bude možné, chtějí provozovatelé některých kempů otevřít venkovní zahrádky u svých restaurací. S tím jsou spojené další otázky. „Stát zatím nevydal žádné propozice k tomu, jakou formou by se s tím mělo pracovat, například kam mohou lidé chodit na toaletu. Takže zatím vyčkáváme. Připravujeme se ale na to, že terasu otevřeme,“ doplnil Milan Čech.

Kemp od kempu se také liší objednávky. Například v kempu u plzeňského Boleváku většina klientů své rezervace zrušila a nové zatím nepřibývají. „Zákazníci vyčkávají, kde a jak budou chtít trávit svůj čas v létě, takže předpokládáme, že rezervace přijdou později. V tuto chvíli nemůžu potvrdit, že by se nějaké hromadné rezervace děly,“ dodal Milan Čech.

Naproti tomu jiná situace panuje v kempu u Hracholuské přehrady. „Na letní prázdniny jsme více méně až do poloviny srpna plně obsazeni. Pouze snad jsou to jednotky lidí, kteří chtějí termín přesunout, a asi jen dva lidi chtěli pobyt zrušit a vrátit peníze. Zbytek lidí řeklo, že vyčká,“ potvrdil zástupce provozovatele kempu Vladimír Čech.

Vyčkávat musí i provozovatelé kempů, kteří zatím počítají ztráty za duben a následně i větší část května.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio