Některé kulturní akce se kvůli koronaviru ruší, jiné přesouvají

24. květen 2021 11:00, aktualizováno

Pořádat právě v téhle době velkou kulturní akci není jen tak. Omezený je například počet diváků a pořadatelům rostou náklady i kvůli dalším epidemickým opatřením.

Vyplnit čestné prohlášení, mít platný test, respirátor a také doufat, že dobře dopadne i případné namátkové měření teploty. Vyrazit třeba na koncert má v době doznívání koronavirové pandemie svá specifika. A to platí pochopitelně i pro pořadatele nejrůznějších kulturních akcí. Ti se v některých případech rozhodli raději všechno přesunout na pozdější termín, nebo rovnou zrušit.

Nejistá budoucnost

Na klatovském Mezinárodním folklorním festivalu se naposledy tancovalo a zpívalo v roce 2019, pořádání loňského ročníku znemožnila koronavirová pandemie a i nad tím letošním visí otazník. „Festival probíhá tradičně druhý týden v červenci, přípravy na festival děláme, i když se potýkáme s velkou nejistotou a soubory celý rok nemohly zkoušet,“ uvedla ředitelka festivalu z pořádajícího souboru Šumava Denisa Valentová.

Srpnové chodské slavnosti v Domažlicích se konat budou, i když trochu jinak. „Na náměstí se vejde jen padesát stánků a bude jen jedno pódium,“ řekl místostarosta Stanislav Antoš.

Tradiční akce v Plzni se přesouvají na podzim

V Plzni se lidé bohužel nedočkají oblíbeného Historického víkendu. „Tato akce se připravuje vždy velmi dlouho dopředu, proto jsme ji museli zrušit. Můžeme ale pozvat Plzeňany na Plzeňské dvorky, které jsme z května přesunuli na 11. září,“ prozradila ředitelka pořádající Nadace 700 let města Plzně Alena Kozáková.

Jak připomněla šéfka odboru kultury Magistrátu města Plzně Květuše Sokolová, termín změnily i další tradiční akce. „Festival Finále má zářijový termín, posouvá se také Mezinárodní festival stepu i Žebřík,“ upřesnila.

Řada akcí navzdory opatřením bude

Zůstává však mnoho akcí, které lze navštívit i přes daná omezení. Na konci května se v ulicích Plzně koná festival Nastevřeno, chystá se Divadelní léto, festival Na Ulici a třeba Evropský den sousedů.

Svatojánské slavnosti v Nepomuku letos připomínají 300 let od narození Jana Nepomuckého. Tak významné výročí nešlo opomenout, a tak si lidé budou moci 30. května vychutnat open air koncert Evy Urbanové. „Minulý týden jsme se dozvěděli, že je možné koncert pořádat pro 700 lidí, možná by to nakonec mohlo být 1000, ale protože budeme muset zajistit rozestupy, diváci budou muset podepsat čestné prohlášení, budeme namátkově měřit teplotu, tak už by se to nezvládlo. Lidé se ale mohou na koncert dívat v televizi,“ vysvětlil šéf odboru kultury v Nepomuku Pavel Motejzík.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio