Některé obce kvůli suchu zakazují zalévání zahrad pitnou vodou

21. červen 2021 14:30, aktualizováno

V Plzeňském kraji zakázalo kvůli dlouhodobému suchu zalévání zahrad a napouštění bazénů pitnou vodou například Mýto na Rokycansku nebo Nepomuk na jižním Plzeňsku. Místním fotbalistům musí pomáhat se zásobováním vodou na zalévání trávníku hasiči.

Dobrovolní hasiči z Nepomuku napouští vodou z nedalekého rybníka záchytné nádrže v areálu fotbalového hřiště. Hasiči se tak mohou zdokonalovat v čerpání vody a ovládání techniky. Pro fotbalisty je to naopak v těchto horkých dnech starost, kterou řeší už 15 let.

Klubu se dlouho nedaří vybudovat vlastní vrt

K získávání vody na zalévání trávníku částečně pomáhá zachytávání dešťové vody ze střechy stadionu, jenže ta nepokryje ani polovinu potřebného množství. „Již 15 let usilujeme o to, abychom měli svůj vrt. Bohužel dnešní stavební zákon umožňuje lidem, kteří se stavbou cítí být dotčeni, účastnit se stavebního řízení. Veškeré naše pokusy jsou tak ve fázi předávání si odvolání mezi obecním a krajským úřadem,“ zmínil tajemník FK Nepomuk Jan Kohout.

Město Nepomuk zakázalo používání obecní vody k mytí aut nebo napouštění bazénů na konci května. Jedná se však spíše o prevenci než o řešení akutního nedostatku vody. „Nemáme možnost brát vodu s povrchových zdrojů. Z toho důvodu máme každoročně ve finančním plánu investici minimálně 3 až 5 milionů korun na nové průzkumné vrty,“ uvedl starosta Nepomuku Jiří Švec. Nepomuk má dostatek vody i na připojení k vodovodu nedaleké obce Kozlovice.

Množství podzemní vody se však v Nepomuku a jeho okolí v posledních letech měnilo. Mohla za to jak dlouhodobá sucha, tak podprůměrné srážky. Zákaz používání pitné vody na zalévání zahrad či mytí aut platí v Nepomuku až téměř do konce srpna. Jeho porušení může skončit až stotisícovou pokutou nebo také zakalenou vodou. „Pokud někde dojde ke zvýšenému odběru, dochází ke zvýšení rychlosti proudění vody a tím k vymývání vnitřních stěn potrubí, což vede k zakalení vody,“ doplnil ředitel společnosti Kanalizace a Vodovody Starý Plzenec Václav Netušil, která nepomucký vodovod spravuje.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio