Někteří řidiči musí letos žádat o nový řidičský průkaz

31. říjen 2017

Jedná se o doklady vydané v roce 2007 s desetiletou platností. Podle ministerstva dopravy jich tehdy po celé zemi úřady vydaly stovky tisíc. Na některých registrech řidičů by se tak v těchto dnech mohly tvořit fronty.

Odbor registru vozidel sídlí v Plzni v Koterovské ulici a lidé, kteří si sem přijdou například vyměnit řidičský průkaz, mají k dispozici šest přepážek. Momentálně se na úřadu žádné fronty netvoří, a to hlavně díky webovému rezervačnímu systému Úřad bez čekání, kde si lidé mohou naplánovat návštěvu registru na konkrétní hodinu. Zákonná lhůta na vydání nového průkazu je potom 20 dnů, v Plzni to obvykle trvá pět až deset dnů.

Řidiči, kteří teď žádají o nové průkazy, přicházeli do registrů po celém Česku před deseti lety. Tehdy v rámci druhé vlny dostalo nový průkaz přes 800 tisíc řidičů. Jak upozornil vedoucí plzeňského registru vozidel a řidičů Jiří Marek, řada šoférů v roce 2007 nechala výměnu průkazu na poslední chvíli a od září do prosince pak zavalili registr žádostmi. Tak to tedy bylo konkrétně v Plzni.

„My jsme měli obavu, že ta samá situace nastane po deseti letech a musím přiznat, že naši řidiči se zlepšili. Podle našich zjištění se zájem zvýšil v prvním čtvrtletí, do současné doby jde o průměrný zájem občanů, které se daří bez problémů odbavit bez velkých front. Do konce roku se výměna ještě týká přibližně 3 tisíc řidičů,“ uzavřel Jiří Marek.

autoři: lum , jik
Spustit audio