Nelíbí se vám slovo zúřadovat? Je staré a spisovné

12. leden 2021

V jazykovém koutku odpovídáme na posluchačský dotaz, zda slovo zúřadovat, se kterým se posluchač podle svých slov nově setkává a které se mu nelíbí, je vůbec slovo spisovné. 

Slovo zúřadovat nemůžeme považovat za slovo nové. Frekventovaně jsme se se slovem zúřadovat začali setkávat hlavně v 90. letech minulého století, ve kterých ožilo. Od té doby je součástí administrativního stylu s významem úředně vyřídit.

Slovo najdeme už ve Slovníku spisovného jazyka českého, je doloženo již v 60. letech 20. století a ve slovníku nemá žádné stylové omezení, je tedy slovem spisovným. Slovník pouze označuje slovo jako řidší, tedy neužívané příliš často.

Je patrné, že slovo vzniklo jako dokonavý protějšek běžného slova úřadovat, ze slovotvorného hlediska je v pořádku. Jeho oživení a také dnešní frekvence souvisí především se dvěma faktory: jedním je jeho široký význam, je tak možné jej užít nejen v oblasti administrativní, ale objevuje se i v jazyce politiky nebo soudnictví, např. zúřadovat spis, proces, dotace, peníze apod.

Druhým faktorem je to, že slovo dobře zapadá do skupiny sloves podobného významu jako administrovat, zadministrovat, zprocesovat, vyposudkovat a dalších, sloves nově utvořených a stojících na hranici spisovnosti. A odtud také zřejmě pramení dotaz týkající se jeho spisovnosti.

autoři: Helena Chýlová , Vladimír Šťovíček | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.