Německou holčičku se podařilo najít živou na české straně hranice

12. říjen 2021 14:16, aktualizováno

Policie našla osmileté děvčátko z Německa, které se v neděli ztratilo na vrchu Čerchov. Holčička je živá a byla předána do péče zdravotníků, řekla krajská policejní mluvčí Pavla Burešová. Policie neposkytne další informace, neboť jde o dítě.

Dívenka z Berlína se ztratila v okolí vrchu Čerchova a Malinové hory. Byla na procházce s rodiči, mladším bratrem a bratrancem. Pátrání začalo v neděli na české i německé straně hranice. Čerchov leží asi dva kilometry od hranic. Našel ji hajný Domažlických městských lesů Martin Semecký. "Je zdravá, vypadá v dobré kondici," řekl starosta nedalekých Všerub Václav Bernard (STAN), který byl přítomen záchranářské akci. Dodal, že dítě našli dva až tři kilometry od vrchu Čerchov ve směru na Českou Kubici u České studánky. Sanitka ji podle Bernarda odvezla do Domažlické nemocnice, kde si ji vyzvednou němečtí zdravotníci.

"Našel ji hajný u studánky. Byla úplně v pořádku, jenom si stěžovala, že má hlad a žízeň. Všichni jsme se tomu divili," uvedl. Bernard to hodnotí jako perfektní spolupráci českých a německých záchranářů. "Jako vždy," uvedl. Žádnou podobně velkou akci v Českém lese za poslední desetiletí nepamatuje. "V oblasti jsou šíleně husté lesy. I my jsme tam věčně padali na pusu přes kameny a stromy. Je to neprostupná divočina - houští, skály, popadané stromy i suché kmeny, o něž jsme se chytali a hned padaly. Nic příjemného," uvedl Bernard. Podle něj dívka zřejmě po téměř třech dnech strávených v lesích bude potřebovat psychologickou pomoc. "Rodina byla z Berlína a v oblasti byla poprvé," uvedl.

Pátrání po dívce, která se ztratila při rodinném výletě, začalo v neděli odpoledne na české i německé straně hranice. Čerchov leží asi dva kilometry od hranic s Německem. Pátrací týmy v lesnatém terénu, které hledaly i v noci, se několikrát vystřídaly. Matka dívky i její bratranec jim v terénu ukazovali, kde se dítě ztratilo. Podle dřívějších informací policie se pátrání zúčastnilo na 200 lidí, z toho polovina z Bavorska.

V pondělí odpoledne hasiči, policisté a další lidé zapojení do akce vytvořili zhruba 800 metrů dlouhou hustou rojnici a důkladně procházeli území znovu. Obavy panovaly hlavně proto, že noční teploty klesaly k nule. Nejvyšší bod Českého lesa Čerchov s nadmořskou výškou 1041 metrů je v centru oblasti několik kilometrů se táhnoucích hustých lesů. Děvčátko hledaly záchranné týmy policistů z pořádkové, dopravní policie, ze zásahové i pořádkové jednotky, studenti z policejní školy, profesionální i dobrovolní hasiči. Na pomoc přijeli i s technikou pracovníci ze šumavského národního parku a lesníci Městských lesů Domažlice, kteří mají zkušenosti s pohybem v zalesněné krajině. Do hledání se zapojily české i německé vrtulníky, na místě byli čeští i němečtí kynologové se služebními psy. Dnes nově pomáhala také policejní jednotka z bavorských Alp, jejíž členové jsou speciálně vyškolení pro zásahy v horském terénu.

"Mnohokrát děkuji za výbornou spolupráci Policii ČR. Mám velkou radost, že je holčička v pořádku!" uvedl na twitteru německý velvyslanec v Praze Andreas Künne.

autor: iko | zdroje: Český rozhlas Plzeň , ČTK
Spustit audio

Související