Nemocnice následné péče Svatá Anna v Plané nabízí svým klientům novou službu – canisterapii

25. duben 2019 10:00

Canisterapii, tedy léčbu pomocí psa, provádí jednou týdně ve Svaté Anně Kateřina Cibulková s fenkou Vigou.

„Viga je čtyři roky stará fenka plemene krátkosrstý německý ohař. Je to chovná fena s průkazem původu, která má canisterapeutické zkoušky. To, že bude vhodná na canisterapii, jsem věděla hned, jakmile jsem ji poprvé viděla. Je totiž velmi milá, vstřícná a všechno dělá s radostí. Má ráda lidi i ostatní psy. U nás doma jí říkáme Happy dog,“ řekla Kateřina Cibulková.

A že psí terapeut rozdává radost a pohodu, potvrdila také náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Miroslava Kordíková: „Pacientům léčba dělá velmi dobře. Canisterapie má přinášet relaxaci, psychickou úlevu pacientům, kteří někde leží dlouhodobě, což naši pacienti všichni jsou. Pozitivní reakce to přináší, takže proč bychom jí nepoužívali v nemocnici při ošetřovatelské péči, kterou poskytujeme.“

Pomazlení, které léčí

Kromě pozitivních přínosů na psychiku pomáhá canisterapie například i pacientům s rozvojem pohybových schopností a jemné motoriky. Pomocí hlazení, mazlení se se psem a komunikace s ním, se mohou pacienti zbavit některých obtíží.

„Kromě toho lze canisterapii použít ke zlepšení chůze, pohybu paží, rukou a prstů, rovněž rozvíjí orientaci v prostoru. V neposlední řadě pomáhá canisterapie s polohováním pacientů, kteří jsou dlouhodobě upoutáni na lůžku. Při polohování dochází k fyzickému zlepšení jejich zdravotního stavu. Není pochyb o tom, že canisterapie funguje výborně,“ dodala rehabilitační pracovnice Stáňa Vosecká.

Viga s Kateřinou Cibulkovou bude do Svaté Anny docházet vždy ve středu v dopoledních hodinách a dle potřeb pacientů. Kromě nemocnice v Plané používají canisterapii v Plzeňském kraji také nemocnice v Domažlicích, Klatovech a Stodu.

autoři: Jana Kosová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio