Nemocnice Plzeňského kraje navyšují mzdy sestrám a dalšímu personálu ve směnném provozu

1. srpen 2017

Zdravotní sestry a další nelékařský personál ve směnném provozu si v nemocnicích Plzeňského kraje přilepší od červencové výplaty o dva tisíce korun. Navýšení mezd od poloviny roku schválilo vedení nemocnic i přesto, že peníze ze speciálního dotačního programu zatím ministerstvo zdravotnictví neposkytlo.

„Úprava mezd se týká víc než pěti stovek našich zaměstnanců a letošní náklady se blíží částce osmi milionů korun. Dotace by měla být vyplacena během podzimu. Personál ovšem logicky očekává navýšení mezd už od poloviny roku, jak resort přislíbil. Proto jsme prostředky v našich rozpočtech zařídili už nyní,“ řekl mluvčí společnosti Nemocnice Plzeňského kraje Jiří Kokoška.

Podle vedení nemocnic by od příštího roku měly být peníze na příplatky za práci ve směnném provozu zahrnuty už v úhradové vyhlášce.

Navýšení mezd se vztahuje na všeobecné sestry, porodní asistentky, radiologické asistenty a další nelékařské profese, které pracují bez odborného dohledu ve směnném provozu. Od září by měli dostat přidáno například i zdravotní asistenti, což jsou obory, které dosud pracují pod takzvaným odborným dohledem.

„Plně si uvědomujeme náročnost všech těchto profesí a směnného režimu. Příplatek vnímáme jako nutnost, pokud chceme zdravotníky v nemocnicích udržet a zatraktivňovat práci pro absolventy škol,“ uvedla krajská radní pro zdravotnictví Milena Stárková z ČSSD.

autor: jik
Spustit audio