Nemocnice v Klatovech a Domažlicích nově testují samoplátce na koronavirus. O testy je velký zájem

27. duben 2020 06:40

Desítky lidí podstoupily o víkendu v nemocnicích v Domažlicích a v Klatovech testování na koronavirus jako samoplátci. Zájem o testy je velký, zejména zřejmě mezi pendlery, kteří za prací dojíždějí do sousedního Německa.

Krajem zřizované nemocnice pro samoplátce možnost testování metodou PCR připravily jako první v Plzeňském kraji a jedny z prvních v Česku od soboty. Ten den si nechalo test udělat 40 lidí, v neděli 50, dalších 150 se objednalo na další dny. Největší nápor objednávek očekávají nemocnice ode dneška, posílí telefonní linky, řekl předseda představenstva Nemocnic Plzeňského kraje Marek Kýhos.

Podle čtvrtečního rozhodnutí vlády mohou pendleři denně přejíždět hranice, pokud doloží čerstvý negativní test na koronavirus zpracovaný metodou PCR. Toto testování podle Marka Kýhose dosud bylo možné provádět jen u lidí, které indikovala hygienická stanice, případně ošetřující lékař. Zveřejněním podmínek pro cestování bylo ale možné začít nabízet testy i samoplátcům. „Jsme příhraniční region, kde stovkám až tisícům našich spoluobčanů bylo v předchozích týdnech znemožněno jezdit za prací. Když ale vláda sdělila podmínky, za jakých bude možné opět hranice pravidelně přejíždět, začali jsme připravovat řešení, jak pendlerům návrat k normálnímu životu co nejdříve umožnit,“ uvedl Kýhos.

O testování je velký zájem nejen v Plzeňském kraji

Objednávají se i lidé z Karlovarského a Ústeckého kraje. Za test zaplatí 2.800 korun. Podle mluvčího nemocnic Jiřího Kokošky cena odpovídá nákladům na provedení testu metodou PCR a je jednou z nejnižších v zemi nabízenou pro tuto metodu. „Možná někde uvidíte nižší ceny, ale nejedná se zpravidla o vyšetření metodou PCR, takže tyto levnější testy nebudou pendlerům na hranicích stačit. K překračování hranice bez karantény potřebujete jen a pouze metodu PCR,“ uvádějí nemocnice na svém webu.

Zájemci se musí nejdříve telefonicky objednat. S operátorem si domluví datum a čas, který jim vyhovuje a který je volný. Rezervovat lze termíny v době provozu odběrových míst nemocnic, tedy denně od 8 do 14 hodin. Výsledky přijdou do 48 hodin mailem.

zdroje: Český rozhlas Plzeň , ČTK
Spustit audio