Nemocnice v Plzeňském kraji omezují kvůli chřipce návštěvy, uzavřené jsou i některé školy

4. únor 2020 08:20

Chřipková epidemie platí v Plzeňském kraji od minulého týdne. V přepočtu na 100 000 obyvatel je v regionu teď 1 600 nemocných s akutními respiračními infekcemi.

Od neděle platí zákaz návštěv ve Fakultní nemocnici v Plzni. Konkrétně na hemato-onkologickém oddělení a na všech jednotkách intenzivní péče. V celé nemocnici nemohou chodit za pacienty návštěvníci mladší 15 let a lidé s příznaky respiračního onemocnění. Návštěvy zakázala až do odvolání na všech odděleních nemocnice Privamed a také Mulačova nemocnice, kde se omezení týká všech lůžkových odděleních.

Klatovská nemocnice omezuje návštěvy na lůžkových odděleních od úterý 4. 2. Zákaz platí do odvolání. „Omezením návštěv chceme chránit především pacienty, protože mají zpravidla oslabenou imunitu a jsou náchylnější k možnému onemocnění, které pak může komplikovat jejich léčbu,“ uvedla hlavní sestra Vladislava Veselá.

Ostatní krajské nemocnice zatím fungují bez omezení

Nemocnice ve Stodu, Rokycanech, Domažlicích, Horažďovicích a ve Svaté Anně zatím návštěvy neomezují. Na lidi přesto apelují, aby se chovali zodpovědně a v případě příznaků virózy či chřipky návštěvu nemocných odložili. „Ostatní žádáme, aby si při kontaktu s nemocnými zakrývali ústa a nos a při návštěvě nemocnice důsledně dodržovali hygienu rukou,“ uvedl mluvčí nemocnic Plzeňského kraje Jiří Kokoška.

Také Psychiatrická nemocnice v Dobřanech podle mluvčího Libora Panoše žádá příbuzné pacientů, aby v případě jakýchkoli zdravotních potíží odložili návštěvu.

Chřipková epidemii zasáhla také do chodu některých škol v Plzeňském kraji

Tři školy v Plzni už vyhlásily chřipkové prázdniny. Od pátku je zavřená kvůli nemocnosti vyšší než 65 procent 55. mateřská škola v Mandlově ulici, od pondělí má chřipkové prázdniny 26. základní škola Plzeň-Růžovka v areálu Bory. A ode dneška se neučí také na Základní a mateřské škole v Plzni - Božkově, řekla mluvčí magistrátu Eva Barborková. Do škol by se měly děti vrátit 10. února.

Vysoká nemocnost zavřela také základní i mateřskou školu v Nalžovských Horách na Klatovsku a jejich školní jídelnu a družinu. Na základní škole bylo nemocných 59 procent žáků, v mateřské škole až 85 procent dětí.

autor: jik | zdroje: Český rozhlas Plzeň , ČTK
Spustit audio