Nemocnice v Rokycanech a ve Stodě mají nové cévní poradny

10. leden 2019 10:33

Rokycanská a Stodská nemocnice rozšiřují péči o pacienty s onemocněním tepen a žil. Ve Stodské nemocnici je cévní poradna novinkou. V Rokycanské už dříve působila.

Poradnu můžou navštívit všichni pacienti všech věkových skupin, kteří mají problémy se svými cévami. V případě žilních onemocnění se jedná nejčastěji o varixy, tedy křečové žíly. Tepenná onemocnění jsou výrazně častější u pacientů nad padesát let a postihují hlavně dolní končetiny. Vyšší riziko komplikací je u pacientů s cukrovkou. Neléčená nebo špatně léčená onemocnění tepen můžou mít podle lékařů za následek i ztrátu končetiny.

V ambulanci se budou řešit například onemocnění krkavic, to jsou největší krční tepny. Je to z toho důvodu, že v současné době se hodně řeší prevence cévních mozkových příhod. Když jsou krční tepny zúžené, může podle lékařů pomoci operace. Poradny se tedy budou zabývat prevencí, kompletní diagnostikou, která zahrnuje i vyšetření na sono nebo CT. Odborníci budou pacientům navrhovat konkrétní léčbu včetně operativní.

Ve Stodské nemocnici bude poradna působit v úterý dopoledne, v Rokycanské zase ve čtvrtek odpoledne. Pacienti můžou přijít bez objednání i bez doporučení svého ošetřujícího lékaře.

autor: jik
Spustit audio