Nemocnice v Rokycanech po 60 letech uzavře porodnici

10. květen 2017

Kvůli nedostatku lékařů i nízkému počtu porodů omezí Rokycanská nemocnice provoz gynekologicko-porodnického oddělení. Na konci června uzavře po 60 letech porodnici a v provozu zůstanou jen gynekologické ambulance a poradny. Ženy ze spádové oblasti porodnice budou muset jezdit rodit do Plzně nebo do Hořovic.

Hlavním důvodem uzavření porodnice je podle ředitelky nemocnice Hany Perkové nedostatek lékařů. „V poslední době provoz visel pouze na třech kmenových zaměstnancích. Tito lidé oddělení vedli poslední tři roky velmi dobře, ale situace je nestabilní. V momentě když se vyskytne překážka v práci jednoho z nich, může být ohrožen provoz, což se teď i stalo. Pokoušeli jsme se zaměstnat erudované gynekology, ale byl zájem pouze o primářské místo,“ uvedla Perková.

Problémy s udržením porodnice v Rokycanech byly už před zhruba pěti lety. Kvůli nízkému počtu porodů s ní pojišťovny nechtěly uzavřít smlouvy. Porodnice tak přišla o vzdělávací akreditaci. Medici pak o ni podle ředitelky nemocnice Hany Perkové přestali mít zájem a řada atestovaných lékařů postupně odešla do soukromých ambulancí. „My nemůžeme konkurovat nabídce soukromé, privátní praxe a přirozený odchod do privátních ordinací pokračuje, ale z druhé strany nenastává přirozený přírůstek z lékařských fakult. To je největší příčina vyprazdňování a personálního vybydlování nemocnic obecně,“ potvrdila Perková.

Letos také končí gynekologicko-porodnickému oddělení smlouvy se zdravotními pojišťovnami a není pravděpodobné, že by je pojišťovny prodloužily, potvrzuje i krajská radní pro zdravotnictví Milena Stárková: „ Již od loňského roku se nám nedaří domluvit se jak s ministerstvem zdravotnictví, tak s Veřejnou zdravotní pojišťovnou v Praze k tomu, abychom tu porodnici udrželi.“

Lidé z Rokycanska o porodnici přijít nechtějí

Předseda odborové organizace Rokycanské nemocnice František Kuneš s uzavřením porodnice nesouhlasí. „Nelíbí se mi to jako předsedovi základní odborové organizace a nelíbí se mi to ani jako občanu Rokycan. Zajímá mě, proč lidé bydlící v Rokycanech přicházejí o dostupnost zdravotnické péče, kterou by měl zabezpečovat kraj. Kam budou jezdit naše ženy a kdo jim tu cestu bude platit,“ říká František Kuneš, který už také inicioval vznik petice za zachování rokycanské porodnice. Její plánované uzavření se nelíbí i lidem z Rokycanska.

Část personálu na gynekologicko-porodnickém oddělení zůstane, ostatní můžou podle ředitelky Hany Perkové přejít na jiná oddělení.

autoři: čer , jik
Spustit audio