Nemocnice v Sušici otevře po více než roce lůžkovou chirurgii

15. srpen 2018 07:30

Není určená pro akutní operace, ale jen pro plánované výkony. Bude také nabízet korekční chirurgii, a to pro české pacienty a díky poloze nemocnice i pro německé a rakouské klienty.

Nemocnice má spádovou oblast se 40 tisíci obyvateli. Sušice, označovaná za bránu Šumavy, je přirozeným centrem i pro desetitisíce letních a zimních turistů. V případě akutních chirurgických operací ale budou muset lidé jet do okolních nemocnic, zejména do Klatov.

Město Sušice svou nemocnici před třemi lety pronajalo skupině Nemos, jež se následně stala součástí Penty. Kvůli nedostatku lékařů nemocnice loni na jaře uzavřela lůžkové oddělení pro akutní chirurgické operace, od podzimu pak časově omezila do té doby nepřetržitý provoz chirurgické ambulance.

Ve městě to vyvolalo velké protesty a nespokojenost. Nemocnice nepřetržitou chirurgickou ambulanci obnovila až letos v dubnu poté, co město slíbilo přidat peníze na platy lékařů. Od Plzeňského kraje na to dostane až 5,1 milionu korun.

Kýla, žlučník nebo plastická chirurgie

I když nemocnice nyní obnovila provoz lůžkové chirurgie, počítá jen s plánovanými výkony. „Budou se zde operovat například chronické záněty slepého střeva, kýly nebo žlučníku, „uvedl mluvčí nemocnice Pavel Pechoušek.

Ekonomiku nemocnice mají posílit také výkony plastické chirurgie. „Výkony v oblasti korekční chirurgie pomohou rozjezdu lůžkového oddělení a maximálnímu využití operačních sálů, než se zaplní běžnými výkony. Obecná chirurgie bude mít vždy přednost před korekcemi," uvedla jednatelka společnosti Penta Hospitals CZ Barbora Vaculíková.

Spustit audio