Nemocnice ve Stodu kvůli rekonstrukci uzavřela na několik týdnů porodnici

2. březen 2015

Rekonstrukce stodské nemocnice uzavře na čas tamní chirurgii a porodnici. Ta od 2. března nepřijímá pacientky k porodu. Na několik týdnů se přestanou provádět i takzvané velké gynekologické i chirurgické operace.

„Gynekologie bude pravděpodobně zavřená 14 dní až 3 neděle. To znamená, že tady můžeme dělat veškeré malé výkony, akutní příjmy, ošetřovat akutní problémy. Ale porodnice určitě poběží teprve až někdy kolem 20. dubna," vysvětlil primář gynekologicko-porodnického oddělení Jakub Mach.

Rozsáhlou rekonstrukcí projde operační trakt a vzduchotechnika. Nemocnice zastavila velké gynekologické a chirurgické operace, včetně akutních. Lékaři provádějí pouze malou operativu v zákrokových sálech, které jsou v jiných částech nemocnice.

Od 9. března se pozastaví provoz lůžek chirurgie, gynekologie, pediatrie a dětské pohotovosti. Omezení se budou rušit postupně od druhé poloviny března.

Ve druhé polovině dubna se pak otevřou nové porodní sály a porodnice. Rekonstrukce by měla zcela skončit v květnu. A přibližně v polovině roku by mohla nemocnice začít využívat i nové CT, jehož nákup se připravuje.

Rekonstrukce operačního traktu, nové technologie, sterilizace a vzduchotechnika budou stát 35 milionů korun. Vše zaplatí majitel a zřizovatel nemocnice, kterým je Plzeňský kraj.

V loňském roce přišlo ve stodské nemocnici na svět 418 dětí. Po dobu rekonstrukce se teď mohou rodičky obracet na porodnice v Domažlicích, Klatovech, Rokycanech a také v Plzni.

Spustit audio