Nemocnicím v Karlovarském kraji chybí zdravotní sestry. Nepomohla ani nařízená pracovní povinnost

11. únor 2021 10:30

Nemocnice v Karlovarském kraji se dlouhodobě potýkají s nedostatkem zdravotních sester, které by se staraly o pacienty s covidem-19 na intenzivní péči. Nepomohla ani nařízená pracovní povinnost, pro kterou kraj vytipoval sto zdravotních sester.

Přetíženým nemocnicím v Karlovarském kraji zoufale chybí zdravotní sestry, které by se na jednotkách intenzivní péče staraly o pacienty s koronavirem. Kvůli jejich nedostatku kraj před týdnem nařídil asi stovce zdravotních sester pracovní povinnost. Zatím jich ale nastoupila jen zhruba desetina.

„Slibovali jsme si od toho více sester, ještě stále doručujeme některá rozhodnutí. Reálně si myslím, že opravdu z té stovky, pokud se dostaneme na dvacet procent, tak to může mít nějaký realistický předpoklad. I to je pomoc, ale čekali jsme ji vyšší,“ uvedl hejtman Petr Kulhánek (za STAN).

Některé zdravotní sestry pomáhají jako dobrovolníci už několik měsíců

„Jsem tam jako výpomocná sestra, normálně pracuji někde jinde. Když jsem od října viděla, jak to tam sestřičky musí dávat a už nemůžou, tak jsem nastoupila taky. Přihlásila jsem se a pracuju tam taky teď,“ říká zdravotní sestra Blanka Maucher, která už od října pracuje každý víkend jako dobrovolnice na covidovém jednotce ARO v karlovarské nemocnici.

Čtěte také

Služby jsou náročné fyzicky i psychicky, navíc když se musí pracovat v ochranných oblecích. „S tím se musíte smířit, že tři hodiny se nebudete smět najíst, napít, dojít si na záchod, nic. Topíte se vlastně ve vlastní šťávě, jak se říká, protože jste v tom ve dvou rukavicích, v overalu a se štítem, respirátorem trojkovým a v holinách. Je to hodně těžké,“ popsala sestra.

Právě pro kmenové zdravotní sestry je podle Blanky Maucher práce na covidové jednotce náročná a vyčerpávající: „I když tam chodí pomáhat hasiči, policisté, tak ti jsou výborní na to, že nám pomůžou s tím fyzickým, ale psychická náročnost, to je na té sestřičce.“

Kraj by v současnosti potřeboval v nemocnicích minimálně 70 zdravotních sester, aby mohl otevřít další lůžka pro pacienty s covid-19.

autoři: Monika Červená , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio