Nepomucká knihovna dává vyřazeným knihám druhou šanci v místním sběrném dvoře

6. březen 2023 09:31, aktualizováno

Městská knihovna v Nepomuku na jižním Plzeňsku dává vyřazeným knížkám ještě jednu šanci. Vozí je do sběrného dvora v sousedním Dvorci. Mezi kontejnery na nejrůznější odpad je totiž jeden, který se proměnil v netradiční knihobudku.

Kontejnerová knihovna ve Dvorci

Knihovna obměňuje ročně přibližně 250 knih. „Dle knihovního zákona vyřazené tituly nabízíme třeba do škol nebo jiným knihovnám, dáváme je k dispozici také čtenářům k rozebrání. Knihy, o které nikdo neprojeví zájem, nabídneme ještě do antikvariátu. A ty, jež nám i poté zbydou, odvezeme do sběrného dvora,“ popisuje knihovnice Jaroslava Trhlíková.

V originální „knihovně“ ve sběrném dvoře je aktuálně více než 500 knih. Vybrat tu svou si sem může přijít kdokoliv, stejně tak je možné sem přinést vlastní knihy a nechat je zde pro další čtenáře. Kontejner disponuje mimo jiné stolem a židlí, takže zájemci si mohou vybrané tituly v klidu a pohodlně prohlédnout, než si je odnesou domů.

Kontejnerová knihovna ve Dvorci

Míst, kde je v Nepomuku možné objevit skrytý knižní poklad, je více. Jak prozradil místostarosta města Pavel Motejzík, během pandemie koronaviru vyrostla knihobudka na cyklostezce Helenka, v obytné zóně Na Daníčkách je pro změnu nový moderní interaktivní kontejner. Do něj je ale možné knihy jen umístit, z chytrého kontejneru pak putují do dalších míst v rámci celé České republiky.

autoři: Jan Markup , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio