Nepomuk bude mít od příštího roku vlastní městskou policii

29. září 2021 13:48, aktualizováno

Od začátku příštího roku budou na bezpečnost v ulicích Nepomuku na jižním Plzeňsku dohlížet tři strážníci městské policie. Zatím budou sloužit hlavně odpoledne, večer a bude-li to nutné, tak i v noci.

Zřízení městské policie schválili na svém posledním zasedání 16. září nepomučtí zastupitelé. Fungovat začne od 1. ledna příštího roku. „Teď nás čeká výběrové řízení na minimálně tři příslušníky. Musíme ji umožnit patřičné vzdělání a vybavit je prostředky, které jsou potřeba na jejich činnost,“ řekl starosta Nepomuku Jiří Švec z Hnutí ANO s tím, že strážníci budou mít k dispozici osobní auto a služebnu v areálu technických služeb.

Prvotní náklady na vybavení strážníků se budou pohybovat okolo jednoho milionu korun. Samotný provoz městské policie vyjde ročně na 500 tisíc korun na jednoho strážníka.

Strážníci budou zatím tři

„Nebudou mít pevnou pracovní dobu, ale budou nasazováni v případě potřeby, to znamená v odpoledních, podvečerních a někdy i v nočních hodinách. Samozřejmě minimální počet příslušníků, kteří by někde zasahovali, musí být dva. Takže dva plus jeden do zálohy, kdyby náhodou jeden onemocněl a podobně. To je to nejnižší množství, které je možno pro městskou policii vyhradit, aby byla aspoň trochu funkční,“ vysvětlil starosta Jiří Švec a dodal, že v budoucnu by si přál mít ve městě pět strážníků. Ti by pak sloužili ve dne i v noci.

Mezi lety 2019 až 2020 v Nepomuku narostl počet přestupků o více než sto procent. Podle tajemnice městského úřadu Ivany Šiftové je problémem třeba vandalismus. „Hlavně v letních měsících, kdy se nám přihodilo na městských bazénech poškození malby na WC, převlékárnách a podobně. Dalším důvodem zřízení městské policie bylo i shlukování méně přizpůsobivých občanů hlavně v centru města, třeba u základní školy,“ dodala Ivana Šiftová.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio