Nepomuk má sběrný dvůr - černé skládky neporostou

27. listopad 2008
Tento pořad

Nepomuk na jižním Plzeňsku postavil sběrný dvůr, kam budou lidé moci odkládat jakýkoliv druh odpadů včetně nebezpečného. Dvůr o ploše 1900 metrů čtverečních je v části Dvorec, kde se koncentrují služby a průmyslová výroba. Po Stříbře a Plasích je to třetí dvůr, který v Plzeňském kraji realizovala města za podpory Evropské Unie. Další podrobnosti získala Martina Klímová u konzultanta Regionální rozvojové agentury Plzeňského kraje Marka Sýkory.

Místní občané, kteří zaplatí radnici roční poplatek za odpady, mohou do dvora odkládat věci zdarma. Město proto mimo jiné spoléhá na to, že v okolí nebudou vznikat černé skládky. Nepomuk asi dva roky provozoval zatím provizorní sběrný dvůr a za tu dobu se situace zlepšila. Město by proto chtělo nabídnout také okolním obcím, aby i jejich obyvatelé mohli odvážet odpad do sběrného dvora za stejných podmínek jako nepomučtí občané.

Dvůr je vybaven sběrnými nádobami na všechny druhy odpadů, které produkují lidé v domácnostech. Obyvatelé budou moci do dvora ukládat jakýkoli odpad, příkladem mohou být objemné odpady, jako je nábytek, koberce, linoleum, pneumatiky, vyřazená elektrická a elektronická zařízení, jako jsou lednice, televize a mikrovlnky. Kromě toho je ve dvoře prostor pro trávu, listí a větve ze zahrad a další biologicky rozložitelné rostlinné odpady. Vyhozené větve se přímo na místě štěpkují a s dalším rostlinným odpadem odvážejí do kompostárny. Pro ukládání nebezpečných odpadů má dvůr ekologický sklad s nádobami pro autobaterie, zářivky, oleje, nádoby od barev či laků a podobně.

Logo
autor: mkl
Spustit audio