Nepozornost zabíjí, říká osvětová kampaň

21. srpen 2019 08:20

Víte, že sledování mobilního telefonu místo dopravního provozu ve městech výrazně zvyšuje riziko nehody? I na to chce v Plzni upozornit kampaň  Nepozornost zabíjí.

Možná jste si všimli, že se v centru Plzně na některých chodnících objevily vyznačené obrysy postav. Jde o součást kampaně Nepozornost zabíjí, kterou v sedmi krajských městech pořádá Česká asociace pojišťoven.

Možná jste si všimli, že se v centru Plzně na některých chodnících objevily vyznačené obrysy postav. Jde o součást kampaně „Nepozornost zabíjí“, kterou v sedmi krajských městech pořádá Česká asociace pojišťoven

„Lidé mohou v Plzni narazit na obrysy na čtyřech místech, je to u přechodu na křižovatce Palackého náměstí a sady Pětatřicátníků, potom na Klatovské třídě u zastávky Masarykovo náměstí a na křížení s Americkou a pak také v Jízdecké ulici u obchodního centra Plaza,“ sdělila tisková mluvčí asociace Veronika Exnerová.

Petr Fotil, nesledoval provoz

Organizátoři kampaně na těchto místech nainstalovali 16 obrysů postav a jeden pomníček s hashtagem #113, který odkazuje na počet usmrcených chodců v České republice za poslední rok. U obrysu je vždy fiktivní jméno osoby, které je odvozené od činnosti, kterou dělal na místo toho, aby sledoval okolí. „Například Petr Fotil nebo Monika Připojená a podobně,“ vyjmenovala Exnerová.

Cílem kampaně je zvýšit bezpečnost

V České republice každý třetí den zemře jeden chodec. Polovina z  chodců sleduje v blízkosti vozovky raději telefon než provoz. „Snažíme se upozornit na rizikovou nepozornost chodců, vzbudit u nich emoce a přimět je ke změně chování,“ řekla mluvčí.

Podle ní se v Plzeňském kraji za posledních 6 let odehrálo téměř 600 nehod s účastí chodce, 82 chodců bylo těžce zraněno a 20 jich zemřelo. Celorepublikově jsou čísla ještě větší. „Nejrizikovější v Plzni jsou právě místa, kde jsou nyní obrysy postav,“ uvedla Exnerová.

Nejčastější příčinou nehod bývá nevěnování se řízení hlavně kvůli používání mobilu za volantem. Dále je to nesprávné otáčení, couvání nebo nedodržení správné vzdálenosti za vozidlem. Obrysy v ulicích budou ještě do konce září, stejně dlouho poběží i spoty v televizi. Kampaň ale bude pokračovat do konce roku.

Možná jste si všimli, že se v centru Plzně na některých chodnících objevily vyznačené obrysy postav. Jde o součást kampaně „Nepozornost zabíjí“, kterou v sedmi krajských městech pořádá Česká asociace pojišťoven
autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová
Spustit audio