Neslyšící děti. Povídky z muzikantských toulek Oldřicha Janoty

7. prosinec 2020

Šumavský muzikanti, Sen o Makové hoře a Spálené skořicí. Tři povídky písničkáře Oldřicha Janoty vybrané z jeho knihy Neslyšící děti poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání. 

Účinkuje: Bronislav Kotiš
Připravil: Dominik Mačas
Režie: Miroslav Buriánek
Natočeno: v plzeňském studiu Českého rozhlasu v roce 2009

Literatura a hudba jsou dvě nerozlučné sestry. V historii najdeme řadu talentovaných hudebníků, kteří se věnovali i literatuře a naopak. Při hraní se může stát ledacos a nikdy nevíte, koho cestou potkáte. Písničkář Oldřich Janota, ikona české alternativní hudební scény, v roce 2008 vydal knížku fejetonů a arabesek Neslyšící děti. Už od devadesátých let si zaznamenával zážitky z muzikantských toulek po Čechách a Moravě. „Vždycky mě zajímalo, jestli se dá ve vyprávění použít i to, co jsem se naučil v hudbě,“ říká autor. „Jestli by to kromě příběhů mohl být i tanec.“ Z knížky Neslyšící děti jsme vybrali tři příběhy ze západu Čech.

Vždycky mě zajímalo, jestli se dá ve vyprávění použít i to, co jsem se naučil v hudbě. Jestli by to kromě příběhů mohl být i tanec.
Oldřich Janota

V Šumavských muzikantech autor cestou na koncert v klatovské čajovně potkává mužíka, který vypadá jako hejkal, ale ukáže se, že je to vlastně kolega. Setkání s bratrem Františkem ve Snu o Makové hoře nás přenese o něco dál, na poutní místo u Příbrami. A naše putování s Oldřichem Janotou skončí v příběhu Spálené skořicí v podhůří Brd, tedy ve Spáleném Poříčí.

Spustit audio

Související