Nespokojení zemědělci v Plzeňském kraji brzdili dopravu v pěti okresech

24. květen 2012

Provoz na silnicích v Plzeňském kraji ve středu brzdily pomalou jízdou traktory. Farmáři tak podobně jako v dalších 11 krajích protestovali proti zrušení daňového zvýhodnění nafty, kterou projedou při práci na poli, tedy tzv. zelené nafty. Do protestů se v Plzeňském kraji zapojilo 150 kusů techniky.

Protestní kolony zemědělců projížděly hlavními silničními tahy pěti okresů Plzeňského kraje. Vyrazily po 9 hodině ráno a protest ukončily v 11:30 hodin. Nejdelší kolona 40 traktorů a dalších strojů brdila dopravu na trase Kralovice - Plasy na severním Plzeňsku. Protestovali ale také farmáři z Domažlicka, Rokycanska nebo Klatovska. Nepřipojili se jen zemědělci z Tachovska.

Na Klatovsku na silnici z Horažďovic do Klatov vyjela dvacítka traktorů z vrchu Bukovec a v 11:30 dorazila do centra Klatov. Zemědělci měli traktory a valníky vyzdobené nápisy například: "Chceme zachovat zdravé a kvalitní české potraviny" nebo českými vlajkami. Na Sušicku zase naplnili vozy balíky slámy.

Protestní akce zemědělců na Klatovsku

Traktory nikde hlavní tahy neblokovaly, ale pomalou jízdou upozorňovaly veřejnost na problémy farmářů. Ne všichni řidiči, kteří kvůli traktorům stály v několikakilometrové koloně, měli pro zemědělce pochopení. Většina řidičů ale protest respektovala, někteří navíc trobily farmářům na znamení podpory. Akce se podle policie obešla bez kolizí.

autor: lum
Spustit audio