Netopýři se vám do vlasů nezamotají, vyvrací odborníci rozšířenou pověru

2. říjen 2022

Víte, že rok 2022 je rokem netopýrů? Kde se vzala rozšířená pověra, že se vám zamotají do vlasů a jak tyhle úžasné tvorečky chránit? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Hosty Klubu Rádia Junior byli milovníci a ochránci netopýrů Dan Horáček a Dáša Ziegerová. Do studia kromě nich zavítali také dva netopýří samečci Kájínek a Matyáš. Poslechněte si, jak probíhá noc pro netopýry v české Republice.

Pověry o netopýrech

Rok 2022 je rokem netopýrů. Jsou to živočichové, kteří si zaslouží velkou pozornost a péči. Šíří se o nich mnoho nepravdivých informací. Slyšeli jste třeba někdy, že se vám v noci mohou zamotat do vlasů?

Je to jen pověra. Dáša pátrala, kde se tohle přesvědčení vzalo. Navštěvovali s kolegy staré lidi v domovech pro seniory a z jejich vyprávění usoudili, že tahle legenda kdysi vznikla proto, aby děti chodily domů před setměním a netoulaly se dlouho venku.

Noc netopýrů

Netopýří noci se po světě začaly pořádat před 26 lety. Česká republika se do této akce zapojila poměrně brzy a letos se u nás bude pořádat už 25. ročník.

„Lidé mají možnost se o netopýrech něco dozvědět a setkat se s nimi,” vysvětluje poslání akce Daniel. Mezinárodní noc pro netopýry se u nás koná každoročně na přelomu srpna a září.

Víte, že netopýrovi můžete vyrobit budku? A a co dělat, když najdete raněného netopýra? i na to se zeptala Veronika Hájková.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Veronika Hájková , kpe , bva
Spustit audio

Související