Netradiční oltář obohatí zámecký kostel na Zelené Hoře

31. leden 2016

Zrcadlová nerez, bronz či barevné sklo - to jsou materiály, ze kterých vznikne nový moderní oltář do kostela na Zelené Hoře u Nepomuka. Práce zaberou minimálně rok.

Nový moderně pojatý oltář by se měl v budoucnu stát součástí zámeckého kostela na Zelené Hoře u Nepomuka na Plzeňsku. Netradiční dílo vytvoří sochař Václav Česák ze Starého Smolivce. Umělec pro kostel už v minulosti vyrobil sochu madony, která má v ruce zaseknutou sekeru. Pro zhotovení speciálního oltáře si tentokrát vybral zrcadlovou nerezovou ocel, bronz, mosaz a barevné sklo.

„Mně se líbí na tomto materiálu, že tak trošku něco říká o této době. Zároveň se mi i líbilo to, že zrcadlový nerez je v podstatě jakoby zrcadlo a napadla mě taková myšlenka, že by tento moderní oltář mohl symbolizovat strom nebo list, který znázorňoval i původní barokní oltář a navíc odrazem v zrcadlovém nerezu by se tam odrážela původní architektura, ve které byl kostel stvořen. Takže by to byla taková korespondence mezi tím starým, původním a tím novým, současným," vysvětlil sochař Václav Česák.

Sochař původně vytvořil tři návrhy oltáře, z nich nakonec zvítězil právě tento. Symbolizuje strom či list, stejně jako symbolizoval už původní barokní oltář. Uprostřed bude navíc umístěna nika, v ní bronzová socha Panny Marie Zelenohorské a nad ní tři symboly svaté Trojice. Ve spodní části pak bude svatostánek.

„Nalevo je symbol mitra a berla biskupská, symbol sv. Vojtěcha, který kázal na Zelené Hoře a po jeho kázání se do té doby vyprahlá a suchá hora zazelenala. Po levé straně svatostánku je symbol sv. Jana Nepomuckého, dvouramenný kříž s pěti hvězdami. Stejný symbol je na Karlově mostě v místě, kde Jana Nepomuckého shodili do vody," popsal Václav Česák.

Oltář by měl být hotov do roku 2017

Výroba asi pět metrů vysokého oltáře nebude zcela jednoduchá a podle autora zabere minimálně rok. Během tohoto dlouhého procesu tvorby hodlá sochař použít poměrně přesné moderní technologie, připouští ale, že některé věci se ještě mohou změnit.

„Vzhledem k tomu, že moderní technologie už dospěla dost daleko, tak samozřejmě se dají udělat 3D simulace na počítači, kde se to přesně dá vypálit laserem nebo vodním paprskem nebo plasmou. Samozřejmě tohle to umělecké dílo, navíc to sochařské, vždycky je trojrozměrné. Je jakoby vynález, to nikdo před váma ještě nevymyslel, neudělal. Můžou nastat různá překvapení, já doufám, že nastanou jenom v dobrém," dodal sochař Česák.

Netradiční oltář vyrobený ze zrcadlové nerezové oceli má být hotov do roku 2017, kdy by se měl v zámeckém kostele na Zelené Hoře slavnostně představit lidem.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio