Neukáznění turisté trápí strážce Národního parku Šumava

10. srpen 2020 11:35

Odnést své odpadky do nejbližšího koše nebo kontejneru. Řada neukázněných turistů to stále ještě neumí a nedopalky nebo obaly od jídla odhazují všude, kde se dá.Odnést své odpadky do nejbližšího koše nebo kontejneru. Řada neukázněných turistů to stále ještě neumí a nedopalky nebo obaly od jídla odhazují všude, kde se dá.

Turistů na Šumavě je víc a s nimi i víc odpadků. Podle strážců Národního parku Šumava se někteří lidé stále ještě nenaučili odnášet si je s sebou. Dokonce je někdy v igelitové tašce pověsí u přístřešků. A problém nejsou jen PET lahve, plechovky ale i zdánlivě neškodná „odtržítka“, to je takový pracovní název, který dal strážce parku Jan Schafhauser malinkému kousku plastu, který odtrhnete při rozbalování sušenky.

Turistů na Šumavě je víc a s nimi i víc odpadků. Podle strážců NP Šumava se někteří lidé stále nenaučili odnášet je s sebou. Dokonce je někdy v igelitové tašce pověsí u přístřešků a snad čekají, že je vyvezou popeláři. Fotografie z rozhledny Poledník

Lidé se neumí v přírodě chovat

„Podívejte se, kolik věcí je ani ne na metru čtverečním, obaly od sušenek, nedopalky, je to nekonečná práce, až přijedu za týden, bude to stejné,“ posteskl si Jan Schafhauser. Ten teď musí všechen odpad vysbírat do velkého pytle. Na několika místech jsou navěšené pytlíky přecpané odpadem. U rozhledny na Poledníku, kde je nouzové nocoviště, nejsou koše. „Mohla by to roztahat zvěř,“ vysvětlil strážce. „Ale je to snadné, co si do přírody přineseme, to si také odneseme,“ vysvětlil.

Na nouzovém nocovišti na Poledníku byly v době našeho natáčení asi tři stany. Nikdo z nocujících přístup neukázněných turistů nechápe. „Nic neodhazujeme, všechno si odneseme do nejbližšího koše nebo kontejneru,“ tvrdili.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio