Neviditelný nepřítel: Duševní onemocnění může vážně narušit běžný život

3. prosinec 2021 08:55, aktualizováno

Duševní onemocnění nebývá na první pohled patrné. Mezi námi je však mnoho lidí, kteří nějakým takovým onemocněním či poruchou trpí. Ledovec je jedna z organizací, která se snaží těmto osobám pomáhat.

Ředitel Ledovce Petr Moravec

„Ledovec je nestátní nezisková organizace a je poskytovatelem sociálních služeb hlavně pro lidi s duševním onemocněním,“ řekl na úvod ředitel Ledovce Petr Moravec. A co Ledovec nabízí? „Centra duševního zdraví v Plzni a Klatovech, chráněná bydlení v Plzni, odborné sociální poradenství, telefonickou krizovou pomoc, nebo třeba projekt Housing First,“ jmenoval Moravec. Vedle toho pořádá Ledovec preventivní programy pro studenty a učitele a také destigmatizační aktivity pro veřejnost.

Není „depka“ jako „depka“

Na organizaci se obracejí lidé jak s vážnějším stavem deprese, s bipolární poruchou, nebo třeba lidé se schizofrenií. „Například u deprese vidíme, jak to těm lidem narušuje běžný život a s jakými nepříjemnostmi se potýkají. Ty může způsobit jak samotné onemocnění, tak ale někdy také stigma ze strany společnosti. Někdy si říkáme „já mám dneska depku“, ale ten těžký depresivní stav je stav dlouhodobý, kdy člověk někdy ani nemá chuť vstát z postele, kdy ho nebaví věci, které ho bavily dřív, kdy nemá koníčky a vlastně ani nechce mezi lidi, nechce nikoho vidět a má pocit, že je všechno marné,“ popsal ředitel organizace, který dále pokračoval:

„V naší práci se zaměřujeme na zotavení, na jedinečnou cestu každého člověka k tomu, aby navzdory svému složitému onemocnění dokázal žít běžným životem a aby jeho onemocnění nebylo v centru jeho života. Snažíme se ho podpořit v tom, aby si našel smysluplné vztahy a koníčky. Aby se nezaměřoval jen na to, že je pacient, ale že je třeba Karel Novák, že je bratr, otec, syn, nebo kolega z práce.

Mnoho lidí s duševním onemocněním je schopno pracovat. To si myslím, že je důležité ukazovat. Diagnóza není konečná, je to věc, s níž je potřeba se poprat. Snažíme se, aby tito lidé měli naplněný a smysluplný život tak, aby se jednou mohli ohlédnout a říct si, že jejich život stál za to,“ zakončil povídání Petr Moravec.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.