Nevíte, co se starým kufrem nebo kočárkem? Pošlete je do Tachova na zámek

11. květen 2017

Někdo si zařizuje dům nebo byt, v Tachově zařizují zámek. Dříve patřil rodině knížete Windischgrätze. Po válce byl zničený, pak opravený a donedávna v něm sídlil městský úřad. Před třemi lety město zámku s pomocí evropské dotace vrátilo původní podobu a pozvalo do něj turisty. V komnatách postupně přibývají exponáty.

V současné době kastelán tachovského zámku Pavel Voltr shání zavazadla pro knížecí rodinku. „Příští rok chceme připravit takovou velkou scénku, že se rodina Windischgrätzů vrací z Vídně a z Prahy a celé léto bude trávit na zámku v Tachově. My bychom rádi, aby ty princezny i obslužný personál Windischgrätzů přijížděl se svými zavazadly. Chtěl bych poprosit, kdyby někdo měl na půdě starý kufr, velký proutěný koš nebo dřevěná truhla, zda by nám ho mohl darovat. Ideálně kdyby to byla historická zavazadla do roku 1930,“ řekl Pavel Voltr.

Správě zámku se povedlo dohledat celou řadu původního mobiliáře, a tak novou sezonu zahájí se staronovými exponáty. „Máme zde například velkou vzácnost z počátku 19. století. Je to anglický porcelán značky Wedgwood tak zvaný kostní a jedná se o původní vázu, která patřila rodu Windischgrätzů. Veškeré původní vybavení tachovské zámku bylo po roce 1946 odvezeno převážně do zámků Kozel, Kynžvart a něco málo do Horšovského Týna. Vše co se týkalo koní, bylo zase na zámku ve Slatiňanech. Po více než 70 letech se věci v depozitářích dohledaly, a Národní památkový ústav nám je dlouhodobou zápůjčkou vrátil zpět do Tachova na zámek,“ upřesnil Voltr.

Zámek v Tachově shání historické kufry a hračky

Opravy a doplňování exponátů budou pokračovat také v letošním roce. Od konce května se začne rekonstruovat zadní terasa zámku, a v jednom z pokojů by měl v budoucnu vzniknout dětský pokoj. „Víme, že v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze je menší loutkové divadlo, které patřilo rodině Windischgrätzů a budeme dohledávat i původní hračky. Pokud by se našel nějaký mecenáš, který by nám mohl nějaké staré hračky věnovat, budeme rádi. Měli bychom zájem o hračky do roku 1930, protože do toho roku zde Windischgrätzové žili,“ uzavřel kastelán Pavel Voltr.

Interiér zámku v Tachově

Kdo by chtěl věnovat staré hračky nebo stará zavazadla, může se přihlásit v zámecké pokladně.

autoři: lum , jik
Spustit audio