No-man's land, hra s uprchlickou tématikou vzniká v Plzni

9. listopad 2015

Německá umělkyně Janna Ullrich navrhla hru s uprchlickou tematikou. Ukazuje, jaké je žít v Zemi nikoho. V těchto dnech tvoří v Plzni.

Spletitost imigračních řízení a nelehkou situaci nepřijatých žadatelů o azyl představuje desková hra „No-man's land" mladé umělkyně Janny Ullrich. Ta momentálně tvoří v Plzni v rámci programu OPEN A.i.R. Evropského hlavního města kultury 2015. V těchto dnech pracuje také na druhé hře s názvem „Nemajetný monopolista". Janna Ullrich žije v Amsterdamu, kde vystudovala grafický design.

„V Holandsku, kde žiju, působí velká skupina mladých lidí, kteří pomáhají uprchlíkům se získáním práv a snaží se urychlit vyřízení žádosti o azyl, případně o občanství. Já tyhle mladé Holanďany znám a to, co dělají, se mi moc líbí, obzvláště když jsem zjistila, čím uprchlíci procházejí. Říkám tomu byrokratické vězení, ti lidé jsou v něm rok, pět let, ale klidně i patnáct let. Ve hře se postavy uprchlíků snaží změnit veřejné mínění, bojovat za svá práva a právě zbořit byrokratické vězení, které v Evropě vytváříme," vysvětlila autorka her Janna Ullrich.

Základem hry pro čtyři hráče je fiktivní stát, kde je všechno přehnané. Je zde šest čtvrtí, bohatý šéf, který má pod sebou bezpečnostní složky, občan a dva uprchlíci. A ti se spolu s občanem snaží naklonit si šest zmíněných čtvrtí.

„Hra se zkrátka zabývá nesmyslností byrokracie v Evropě, kdy se uprchlíci ocitají uprostřed toho byrokratického systému. V nové hostitelské zemi nejsou vítáni a do své země se vrátit nemohou, protože je to nebezpečné. Jsou tady v jakémsi meziprostoru a nemohou dělat v podstatě nic, deset let i déle, a to právě hra No-man's land kritizuje," popsala Janna Ullrich.

Další hra holandské umělkyně se věnuje hromadění majetku a moci

Janna Ullrich pracovala na hře dlouhé čtyři roky, z toho rok a půl věnovala průzkumu právních procesů a celého azylovému systému. V prodeji hra zatím není, ale Janna o to usiluje.

„Zatím jezdím všude po Evropě a hru osobně představuji lidem na herních sezeních. Už mě oslovilo i několik škol a za to jsem ráda, příští rok bych chtěla hru vydat a dostat ji právě do nejrůznějších škol a univerzit," svěřila se Ullrich se svými plány.

V Plzni pracuje Janna Ullrich na hře Nemajetný monopolista. Ta se věnuje tématu hromadění majetku a moci. Tato hra začíná v momentě, kdy končí klasická hra Monopoly.

V tomto případě monopolista neobchoduje s domy nebo s ulicemi, ale se vším, co se dá komodifikovat. Komodifikace je přeměna toho, co normálně není zbožím, tedy komoditou, na zboží. Ve hře se jedná například o lidské zdroje, ale i o materiální zdroje, což může být třeba voda," řekla Janna Ullrich.

Ani tato hra ještě není v prodeji. Ale zahrát si ji mohou zájemci starší čtrnácti let v plzeňském DEPU 2015.

Hra se bude konat 12. listopadu a bude se hrát od 18:30. Je možné rezervovat si jedno místo nebo celý stůl na emailové adrese chabr@plzen2015.cz a bude tedy v anglickém jazyce, ale vždycky u každého stolu bude tzv. mistr, který bude vysvětlovat a bude k dispozici i v překladu," uvedla koordinátorka rezidenčního programu Oper A.I.R. Tereza Svášková ze společnosti Plzeň 2015.

Rezidenci Janny Ullrichové umožnila podpora Velvyslanectví Nizozemského království.

autor: kos
Spustit audio