Nouzová linka dala v Plzni vzniknout mnoha přátelstvím

20. duben 2020 14:00

Mít si s kým popovídat a probrat každodenní starosti i radosti je pro většinu lidí důležité. Někdo tu možnost nemá. Hlavně senioři, kteří žijí sami a v době nouzového stavu kvůli riziku nákazy koronavirem zůstávají doma v izolaci. I proto plzeňský magistrát zřídil Kontaktní centrum pro osoby v nouzi, kam se mohou lidé obracet s prosbou o pomoc.

„Po zazvonění telefonu zjišťujeme jméno, věk, adresu a obvod, z kterého volající je. Na základě toho pak dotyčného párujeme s dobrovolníky dotyčného obvodu, aby to k sobě neměli daleko,” popsala Veronika Máslová, která na nouzové lince pracuje.

Denně volají desítky lidí. Většina potřebuje praktickou pomoc. Linka slouží primárně seniorům a osobám se zdravotním postižením. Je třeba, aby zůstali doma a nebyli vystaveni riziku nákazy. „Dobrovolníci nakoupí, vyzvednou léky, ale na lince je možné požádat i o informace,” doplnila Karolína Vodičková z odboru sociálních služeb plzeňského magistrátu. A začínají se objevovat i nové druhy pomoci. Senioři třeba žádají o doprovod při návštěvě lékaře.

Dvojice budou v kontaktu i po koronaviru

V průběhu telefonátu se zjištěné informace zapisují do sdílené tabulky, kterou okamžitě vidí koordinátoři Totemu a pomoc se snaží zařídit co nejdříve. „Asi 25 dobrovolníků se provázalo se svými seniory už při prvním nákupu. Vznikly dvojice, u kterých věřím, že budou spolu fungovat i až tahleta doba pomine,” řekla ředitelka Totemu Vlasta Faiferlíková.

Kontaktní centrum pro osoby v nouzi v číslech:

  • 500 hovorů za první týden
  • 1800 telefonátů za měsíc
  • více než 200 dobrovolníků
  • 1300 uskutečněných nákupů

Čím delší dobu opatření trvají, tím jsou lidé vystrašenější. Neví, jak to bude pokračovat, bojí se neznáma. Potřebují si povídat. Chybí jim chození ven, scházení se s přáteli. I proto vznikl projekt Přítel na telefonu, v kterém si v současnosti telefonuje už 11 dvojic. „My spárujeme dobrovolníka a seniora a oni si spolu sami domluví interval, v kterém si mohou volat. Vytvořili jsme i metodiku, jak si povídat, o čem, a jak si uhlídat určité hranice,“ vysvětlila Vlasta Faiferlíková.

Ne všichni senioři rádi telefonují, a tak jim bylo nabídnuto i dopisování. Osm seniorů už se ozvalo, že by mělo zájem. Začínají se tak rozvíjet i dopisová přátelství.

Nouzová linka Magistrátu města Plzně má číslo 378 032 222. Funguje nově každý všední den od 9 do 15 hodin, protože dopoledne volají senioři úplně nejvíce.

autoři: Martina Klímová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio