Nová aplikace s GPS pomůže strojvůdcům na tratích s nejnižším zabezpečením

23. červenec 2020 14:40

České dráhy dnes (22. 7.) v Karlovarském kraji představily novou aplikaci, která by měla pomoct strojvůdcům na tratích s nejnižším stupněm zabezpečení. Jde o aplikaci, která využívá GPS a kterou budou mít strojvedoucí v tabletu.

Podle Českých drah by takové zabezpečovací zařízení pomohlo předejít nehodám podobným té, která se stala začátkem července poblíž Perninku. „S vývojem aplikace jsme začali okamžitě po nehodě v Perninku. Chceme opakování podobných situací v maximální možné míře zabránit,“ uvedl v tiskové zprávě Českých drah předseda představenstva a generální ředitel Českých drah Václav Nebeský.

Aplikace upozorní řidiče před dalším vlakem na trati

Mobilní aplikace bude součástí tabletů, kde má každý strojvedoucí všechny pokyny pro danou trasu. Když vlak dojede do stanice, ve které dochází ke křižování vlaků, aplikace strojvedoucího upozorní na povinnost ohlásit se dispečerovi.

Pokud přesto dojde k tomu, že strojvedoucí vyjede na trať a v protisměru pojede jiný vlak, aplikace oběma strojvedoucím zobrazí pohyb blížících se souprav a zároveň je zvukově upozorní na nebezpečí střetu.

Pilotní provoz bude zahájen na třech tratích

 „Aplikaci budou mít k dispozici všichni strojvedoucí, kteří jezdí na tratích bez zabezpečovacího zařízení, kde se řídí provoz předpisem D3. Zároveň ji České dráhy nabídnou také ostatním dopravcům i Správě železnic, protože na stejném typu tratí jezdí i jiní dopravci,“ dodal Nebeský. V České republice je provoz podle tohoto předpisu řízen na zhruba 80 tratích s celkovou délkou cca 1 700 kilometrů.

Pilotní provoz nové mobilní aplikace potrvá zhruba tři týdny a bude zahájen na třech tratích, a to Karlovy Vary – Potůčky, Choceň – Litomyšl a Domažlice – Tachov. „Do konce prázdnin chceme dát aplikaci k dispozici všem našim strojvedoucím, kteří jezdí na tratích se zjednodušeným řízením dopravy D3,“ řekl Václav Nebeský.

„Dohodli jsme se také, že využijeme systémy Českých drah i pro složky IZS, aby měly pro případnou nehodu na železnici v našem kraji přehled o průjezdech vlaků na jednotlivých tratích,“ dodal na závěr hejtman Karlovarského kraje Petr Kubis.

Více v reportáži:

autoři: Monika Červená , nkr | zdroje: Český rozhlas Karlovy Vary , České dráhy , Krajský úřad Karlovarského kraje
Spustit audio

Související