Nová expozice ukáže jaká byla práce kováře a podkováře v jízdárně ve Světcích

V jízdárně Světce u Tachova se buduje nová expozice, díky níž bude možné nahlédnout do podkovárny a bytu kováře. Výstava představí život a práci mistrů, pro které byly výheň a kladivo denním chlebem.

Aby se v 19. století mohla rodina knížete Windischgrätze radovat z přehlídky hřebců a klisen, museli být koně řádně okovaní. A to byl právě úkol pro kováře a podkováře, který žil v nejspodnějším patře jízdárny.

Expozice ukáže, jak byla podkovárna před sto lety vybavena a zařízena. Vedle několika kovadlin, měchu a dalších příslušenství kováře, stojí v expozici také model koně, na kterém si děti budou moci vyzkoušet vybrat správnou podkovu a přiložit ji koni na kopyto.

Dále výstava zavede návštěvníky do bytu kováře, který byl jednoduše zařízen. „Celá jízdárna byla kompletně vybavena do roku 1945, kdy byla majetkem knížecího rodu Windischgrätzů. Bohužel bylo původní vybavení do velké míry rozkradeno nebo zničeno,“ uvedl kastelán Pavel Voltr.

Kovárna a byt kováře by měly být již před dokončením. „Aktuálně dělá dodavatel model vysoké pece a model hamru na Tachovsku,“ uvedla Alena Nekovářová, která má vybudování expozice kovářství a podkovářství v jízdárně Světce u Tachova na starosti.

Výstava expozice vyjde na tři a půl milionu korun. Zhruba dva miliony pokryje dotace. Kdy se nová expozice otevře veřejnosti, zatím není jasné. Město Tachov totiž zároveň v létě zahájí zbývající velké opravy jízdárny. Prohlídky se tak budou odvíjet od stavebních prací.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio