Nová psychiatrická klinika ve Fakultní nemocnici Plzeň bude brzy hotová

17. květen 2021 16:15, aktualizováno

Zpožděné dodávky materiálu ze zahraničí nebo nemocnost pracovníků stavební firmy. To vše zbrzdilo stavbu nové psychiatrické kliniky ve Fakultní nemocnici v Plzni na Lochotíně.

Nová psychiatrická klinika ve FN Lochotín

Ve Fakultní nemocnici v Plzni na Lochotíně se blíží ke zdárnému konci stavba nové psychiatrické kliniky. Přijde zhruba na 450 milionů korun, z toho 70 procent pokryje dotace. Po dostavbě čeká na psychiatrické pacienty moderní prostředí i rozšířená nabídka služeb. Zatímco teď jsou někteří na čtyřlůžkových pokojích, v novém pavilonu budou mít k dispozici jednolůžkové nebo dvoulůžkové pokoje.

Podle ředitele FN Václava Šimánka se dokončení stavby zpozdilo asi o rok. „Budova měla být hotová v září roku 2020, ale celý svět zasáhl covid, takže se vše posunulo asi o 12 nebo 13 měsíců,“ upřesnil.

Covid se nevyhnul ani vedoucímu projektu

I když v současnosti nová budova už stojí a dodělávají se poslední detaily, stavba se neobešla bez problémů, které způsobila pandemie koronaviru. „Právě dochází k finálním úpravám povrchů, dolaďují se detaily okolo topení a podobně,“ popsal vedoucí projektu ze zhotovitelské firmy Geosan Group Miloslav Freiberg.

Podle něj vázla hlavně doprava materiálů. „Chyběla nám například klimatizace, jednotky vzduchotechniky, chladiče nebo komponenty pro silnoproud a slaboproud,“ řekl. Kvůli koronaviru nemohli přicestovat zahraniční pracovníci firmy a část z nich včetně stavbyvedoucího onemocněla. „Stavařina se na home office dělat nedá,“ podotkl Freiberg.

Kapacita současného oddělení nestačí

Novou budovu už oddělení psychiatrie nutně potřebuje, jak vysvětlil primář Jiří Hudeček. „Ve stávající budově je oddělení přes 30 let, chybí nám například výrobní dílny, kde by se lidé mohli léčebně zabavit prací. V nové budově bude keramická dílna,“ uvedl.

Velkou výhodou bude navýšení počtu lůžek, ve stávající situaci byl totiž podle primáře přetlak pacientů a lékaři museli zvažovat, koho mohou přijmout a koho ne. „Za posledních deset let se počet pacientů zdvojnásobil, v době před covidem to bylo 3000 pacientů ročně, i teď v té specifické covidové době narůstají úzkosti a deprese,“ upřesnil Jiří Hudeček.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio