Nová rozhledna na Domažlicku nabídne výhled na Šumavu a Český les

26. duben 2010

Na Domažlicku stojí nová dřevěná rozhledna. Sedmadvacet metrů vysoká vyhlídková věž s křížem se nachází na Šibeničním vrchu u Horšovského Týna. Turistům nabídne výhledy na panorama Šumavy i Českého lesa. Rozhlednu postavilo po šestiletém snažení občanské sdružení pro výstavbu rozhledny v místech, kde se dříve vykonávaly hrdelní tresty a kde bývala poutní kaple Panny Marie Lurdské. Další informace doplňuje za sdružení Luděk Thomayer.

Věžovitá hranolová stavba má vyhlídkovou plošinu ve výšce 13 metrů, díky terénu je místo asi sto výškových metrů nad úrovní Horšovského Týna. Kromě výhledu rozhledna připomíná i někdejší slávu Šibeničního vrchu. Stojí v místech, kde bývala poutní kaple Panny Marie Lurdské; její půdorys je u rozhledny nově vyznačen. Kaple patřila k dominantám města. Vznikla po roce 1910, kdy na místní věřící zapůsobila pouť do francouzských Lurd tak, že se rozhodli postavit svatostánek. Brzo se stal poutním místem. Poslední velká pouť se konala v roce 1939. Po válce kostelík začal chátrat a když byla později v bezprostřední blízkosti zřízena vojenská střelnice, došlo v polovině šedesátých let k odstřelu už téměř úplně zdevastovaného objektu.

Rozhledna na poutním místě má nejen připomenout historii, ale také posílit cestovní ruch. Sdružení kromě rozhledny zřídilo i čtyřkilometrovou naučnou stezku a muzeum uvnitř rozhledny. Expozice připomíná kapličky, kříže, boží muka, selské usedlosti, mlýny a poutě v okolí Horšovského Týna. Stezka se šesti zastaveními přibližuje dějiny pivovarnictví ve městě, historii Šibeničního vrchu, přírodu polesí Peřina, popisuje stavbu rozhledny, bývalou kapli i lurdskou poutní tradici. Na posledním zastavení připomíná u Lazeckého potoka historii vodovodů v Horšovském Týně.

Nová rozhledna na Šibeničním vrchu u Horšovského Týna se návštěvníkům oficiálně otevře 29.dubna.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio