Nová tramvajová vozovna v Plzni se pochlubí obrovskou zelenou střechou. Na prohlídku pozve veřejnost

5. listopad 2021 09:22, aktualizováno

Velká jako tři fotbalová hřiště bude zelená střecha na nové vozovně tramvají v Plzni. Zatím je hotová zhruba jedna třetina.

Jednou z největších v Česku má být zelená střecha na nové tramvajové vozovně v Plzni na Slovanech. Dešťová voda zadržená na střeše má v budoucnu pomáhat třeba s mytím tramvajových vozů. „Rozchodníkový koberec, který se na místo dovezl v balech, bude sloužit jako zásobárna dešťové vody a přežije i největší sucha,“ popsal manažer stavby Pavel Ondovčák.

Střecha bude podle něj bezúdržbová, pokud by ale kvůli extrémním dešťům některé rozchodníky uhnily, budou se dle potřeby dosazovat. „Vodu budeme na střeše zadržovat do určitého objemu a i protečenou vodu budeme jímat a dále využívat, nebudeme tak zatěžovat čističku odpadních vod,“ vysvětlil Ondovčák.

Zástupci města se rozhodli, že všechny nové stavby v Plzni budou reagovat na změny klimatu nebo na potřebu zadržovat dešťovou vodu. Zelená střecha na tramvajové vozovně tak není první stavbou tohoto typu. „V nedávné době byla otevřená přístavba 20. základní školy v Brojově ulici na Slovanech a další zelené střechy budou na parkovacích domech u bazénu nebo ve Skupově ulici na Borech, vedle toho mají zastávky Pod Bílou Horou také zelené přístřešky,“ řekl náměstek primátora Michal Vozobule.

Rekonstrukce vozovny začala asi před rokem, zatím se stále počítá s cenou 1,7 miliardy korun a hotovo bude na koci roku 2022. Už příští rok na jaře nebo v létě plánují dopravní podniky v ještě rozestavěné vozovně den otevřených dveří.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.