Nová vládní opatření mohou být pro restaurace likvidační

10. říjen 2020 07:30

V některých restauracích v Plzni jsou zrušené oslavy narozenin a firemní večírky až do konce roku. Vládní opatření mají zamezit šíření koronaviru v Česku, avšak některé podniky tak mohou ohrozit.

Zavírací doba už ve 20 hodin a jen 4 lidé u jednoho stolu. Taková pravidla platí od pátku 9. října pro restaurace v celé zemi. Vláda zpřísnila původní opatření, kdy se zavíralo dvě hodiny před půlnocí a u stolu mohlo sedět nejvíc 6 lidí najednou.

Provozovatelé restaurací museli posunout stoly a přizpůsobit provoz vládním nařízením. „Stoly jsou rozdělené tak, aby u jednoho seděli maximálně 4 lidi. Kapacita restaurace ale zůstala stejná,“ sdělil Václav Sieber, provozní restaurace Na Spilce.

I nyní byl zaznamenán se zavedením roušek úbytek návštěvníků. „Lidí chodí podstatně méně. Samozřejmě nám chybí hlavně zahraniční turisté, momentálně i čeští. Pohybujeme se zhruba na 20 % standardní návštěvnosti,“ zmínil Václav Sieber.

Některé restaurace nyní ruší firemní a narozeninové večírky a jiné akce. Zároveň se podniky snaží rozšířit nabídku, aby přilákaly další návštěvníky. Jako třeba největší plzeňské restaurace v areálu pivovaru Na Spilce, která udělala větší polední menu a oslovila firmy s nabídkou rozvozu obědů.

„Zatím si opravdu myslím, že lidé mají strach a do restaurací nechodí. Pro podnikání v gastronomii, hotelnictví a cestovním ruchu obecně je to špatně. Myslím si, že opatření jsou nyní likvidační pro všechny podniky v okolí i pro nás,“ uzavřel Václav Sieber.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio