Nová výstava v bývalém hradním pivovaru ve Velharticích představí dobu třicetileté války

7. duben 2021 19:10, aktualizováno

Výstava plná interaktivních prvků, která bude návštěvníky seznamovat s dobou třicetileté války, se nyní instaluje v bývalém hradním pivovaru ve Velharticích. Zájemci tak budou moci na vlastní kůži zažít defenestraci, dostat se přímo do centra válečných bitev, navštívit domek, kterým prošla armáda nebo se natáhnout na skřipec.

Nová expozice se právě buduje

Výstava z období třicetileté války se bude věnovat speciálně tomu, co se dělo na Velharticích za Martina Huerty, který panství získal jako konfiskát a nechal ve Velharticích postavit nový renesanční zámek. „Na pozadí jeho příběhu budeme ukazovat každodennost této doby a tohoto složitého období,“ uvedl kastelán Velhartic Matěj Mejstřík.

Výstava by měla vzdělávat ale hlavně přinášet zábavu

V první části budou představeny události před Bílou horou. Vystaven bude také unikátní exponát – původní krajkové okruží, které měl na sobě pan Slavata, když byl při pražské defenestraci vyhozen z okna. Děti si budou moci zažít defenestraci na vlastní kůži – z okna se sklouznou na skluzavce.

Kastelán hradu Velhartice Matěj Mejstřík

Lidé si díky výstavě budou moci velice realisticky představit, jaké bylo pro běžného člověka, když mu stavením prošla armáda. V další části výstavy bude možné navštívit svět šlechty, který ukáže dobovou módu, práce žen a mužů šlechtického stavu. Návštěvníci se seznámí také s výtvarným uměním a spoustou dalších exponátů.

Hosté si budou moci vyzkoušet mušketu, složit vojenské pevnosti a ve sklepení, v části věnované inkvizici, se i položit na skřipec. Celá výstava, stejně jako třicetiletá válka, končí Vestfálským mírem. Expozice by měla být vybudována do května a v hradním pivovaru má zůstat další čtyři roky.

autoři: Jitka Englová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio