Nová výstava v Plzni ukazuje západočeskou metropoli v období koronavirové pandemie

5. srpen 2020 06:20

Výstava Plzeň v čase koronaviru je do konce srpna k vidění v ulici Bedřicha Smetany. Lidé se mohou podívat na fotografie zachycující život ve městě zhruba od poloviny března do června, kdy byl vyhlášen nouzový stav a platila tak řada mimořádných opatření.

„Na velkoformátových tabulích více než 130 fotografií ukazují vylidněné ulice a náměstí, zastavený čas města, osamělé chodce i solidaritu a pomoc lidí“, řekl kurátor výstavy, plzeňský fotograf, dokumentarista a pedagog Radovan Kodera. Kromě jeho snímků jsou vystaveny i záběry další spoluautorky výstavy Ivy Zímové a fotografů z plzeňských médií, i studentů Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni.

„Myslím, že vystavené fotografie velmi často ukazují pokusy lidí o to vést normální život, ale s rouškou. Výstava nepostihuje celou krizovou situaci komplexně, myslím ale, že jsou to emotivně působivé fotografie,“ doplnil Radovan Kodera

Ústředním tématem je rouška, která se stala symbolem koronaviru a objevuje se téměř na všech fotografiích. „Myslím, že vystavené fotografie velmi často ukazují pokusy lidí o to vést normální život, ale s rouškou. Výstava nepostihuje celou krizovou situaci komplexně, myslím ale, že jsou to emotivně působivé fotografie,“ doplnil Radovan Kodera.

Fotografie s cennou výpovědní hodnotou

Primátor Martin Baxa z ODS uvedl, že záměrem města, které se na organizování výstavy spolupodílelo, bylo zapojit co nejvíce lidí, kteří v týdnech nejtužší koronavirové krize zachycovali dění ve městě. Snímky z doby, kdy byla Plzeň i celá země „vypnutá“, budou mít podle něj jednou stejně cennou dokumentární hodnotu v historii města, jako záběry z prvních oslav osvobození americkou armádou v roce 1990 nebo z ničivých povodní v roce 2002.

„Na fotografiích jsou zavřené obchody, zavřené restaurace, lidé pohybující se jen s rouškami a také to, co na té krizi bylo uprostřed té tísně povzbuzující - lidé, kteří roznášeli jídlo. Plzeňané, kteří nakupovali v podnicích alespoň přes okénka. Švadleny, které proměnily kavárnu v Měšťanské besedě v manufakturu, kde se šily roušky," okomentoval primátor Baxa.

Několika snímky se na výstavě podílí také místní fotograf a fotoreportér ČTK Miroslav Chaloupka. „Byla to zvláštní doba, pro mě jako pro fotografa zajímavá tím, že rušné město bylo najednou vylidněné. Těšil jsem se na jaro. Na to, že začnou kvést stromy a parky, že všude bude živo, bude plno lidí a barev, ale bylo to, jakoby najednou přišla nová zima,“ popsal.

autoři: Karolína Sedláková , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio