Nová výstava v Západočeské galerii seznámí návštěvníky s linkami komiksu

27. říjen 2022 12:54

Přes sto exponátů – kreseb, grafik, knih nebo plakátů – je k vidění v plzeňské galerii „13“. Vystavené jsou originální kresby Rychlých šípů, plakáty Káji Saudka, ale i díla Mikoláše Alše nebo Bohumila Konečného.

Autoři výstavy Eva Bendová a Václav Šlajch nahlíželi na komiks neobvyklým způsobem, když se snažili vytvořit výstavu Linky Komiksu. Klíčem bylo hledání souvislostí a vzájemné inspirace, „linek“. „Hledáme motivy, styl, kresbu, kterou od sebe třeba mohli autoři obkreslovat,“ vysvětlila Eva Bendová. „Ty inspirace byly vědomé nebo i spontánní. Linky znamenají řetězec odkazů, jako to známe z internetu,“ doplnila.

Od Alše k Saudkovi

Další z oddílů výstavy se věnuje odkazu Josefa Lady a Mikoláše Alše a jejich vlivu na současné autory. Eva Bendová a Václav Šlajch se zde soustředili na oblíbené motivy vodníků a čertů a na jejich apropriaci u dalších umělců. Třetí linka představí dílo slavného kreslíře Káji Saudka. Ten ovlivnil třeba současného malíře Karla Jerie. Na fenomén Rychlých šípů, typický pro českou kulturu, je zaměřena poslední z linek.

K vidění je ve výstavní síni „13“ v Pražské ulici v Plzni přes 100 exponátů: kresby, grafiky, knihy, plakáty i komiksové sešity. Katalog k výstavě by se mohl stát sběratelským artiklem pro milovníky komiksu. Je rozdělen do čtyř částí a ty jsou sešité tak, jak vycházela sešitová vydání původních komiksů. Výstava je k vidění až do konce ledna příštího roku. Nebudou chybět ani komentované prohlídky.

autoři: Michaela Svobodová , Iva Štěpánková
Spustit audio