Nové dárce krevních destiček hledá Fakultní nemocnice Plzeň

2. červen 2022 19:25, aktualizováno

Krevní destičky pomáhají s léčbou pacientů, kteří onemocněli leukémií, podstupují chemoterapii nebo například transplantaci kostní dřeně. FN Plzeň potřebuje dárce.

Plzeňská fakultní nemocnice má aktuálně zhruba 300 dárců krevních destiček. Potřebovala by jich ale o něco víc. Krevní destičky totiž není možné moc dlouho skladovat. Využívají se přitom například při léčbě pacientů s leukémií nebo po chemoterapiích. Samotný odběr v Separačním centru plzeňské fakultní nemocnice se dá srovnat s darováním krve, jen trvá o něco déle. Obvykle může dárce chodit jednou za měsíc. 

Lukáš chodí darovat destičky už osm let, od svých osmnácti. „Zabere to asi hodinu, většinou si něco vyřizuju na telefonu. Když jsem začínal chodit, nebyly separátory a napichovaly se obě ruce, to jsem nemohl nic a sestřičky nám alespoň pouštěly televizi,“ popsal. „Odběr je jiný než odběr plné krve, je to takzvaný aferetický odběr, kdy se krev odebírá přes přístroj. Ten odebere jen destičky a malé množství plazmy, v jednom cyklu odsává krev od dárce a odebírá si potřebné krevní elementy a v druhém cyklu vrací krev do krevního oběhu,“ vysvětlila staniční sestra Petra Vodičková.

Odběr je vždy pro konkrétního příjemce

Krevní destičky pomáhají pacientům, kteří podstupují chemoterapii nebo transplantační léčbu. „Jsou to nemocní s  nádorovými onemocněními krvetvorby, léčba je dnes velmi účinná, ale intenzivní, takže ten pacient se potýká s tím, že má dlouhodobě nedostatek krevních destiček,“ uvedl lékař Daniel Lysák. Najít dobrého dárce není tak složité jako třeba v případě dárců kostní dřeně. „Je nutná shoda v krevní skupině, není potřeba se dívat na transplantační znaky,“ vysvětlil lékař.

Krevní destičky je možné uchovávat pouze pět dní, proto se odebírají vždy pro konkrétního příjemce. Čím větší je okruh dárců, tím lépe se odběry plánují. „Máme databázi dárců krevních destiček, kteří pravidelně chodí darovat, je to zhruba kolem tři sta lidí, rádi bychom skupinu dárců zvýšili na čtyři sta,“ potvrdil Lysák. Předpokladem pro vstup mezi dárce je dobrý zdravotní stav, věk nad 18 let, hmotnost nad 60 kg, dobrá tolerance náběru ze žíly a ochota stát se pravidelným dárcem. Všechny potřebné informace naleznou zájemci na stránkách plzeňské fakultní nemocnice.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio