Nové kremační pece plzeňského městského krematoria jsou v provozu

16. srpen 2021 09:45

Kvůli koronaviru a nárůstu počtu zesnulých musely kremační pece zpopelnit až dvojnásobek lidí, než bylo obvyklé. Proto Plzeň pořídila pro Správu hřbitovů a krematoria tři nové kremační pece. Dvě z nich už jsou v provozu.

Nové kremační pece patří k těm nejmodernějším. Jeden z největších světových výrobců tohoto druhu z italského Udine dodal pece za zhruba 20 milionů korun. Mají dvojnásobnou kapacitu než ty původní a jsou na dálku připojené k italskému centrálnímu dispečinku.

„Prostor pece je poměrně veliký. Pec je určena pro kremaci těla až o hmotnosti 350 kilogramů,“ sdělila ředitelka Správy hřbitovů a krematoria Kateřina Šneberková. Každá pec je napojena na centrální dispečink do sídla společnosti v Itálii, odkud se provoz monitoruje. Když se stane závada, kterou nejsou místní technici schopni opravit, nastoupí centrální firma, která do 24 hodin vyšle své techniky.

Jedna pec dokáže denně spálit až 16 těl

Všechny pece mohou pracovat 24 hodin denně. „Vše je řízeno počítačem, pece jsou připojené na internet. Počítač sám proaktivně reaguje dopředu a upravuje přívod vzduchu a výkony hořáků,“ uvedl zástupce italské dodavatelské firmy Jan Šípek.

Letos v březnu pracovaly pece téměř za hranu svých možností, jelikož došlo k vysokému nárůstu počtu zesnulých. „V průměru máme 3000 kremací za rok. Teď jsme v průběhu měsíce března měli přes 500 kremací,“ doplnila Kateřina Šneberková.

Jedna kremace trvá cca 70 minut až 2 hodiny v závislosti na tělesné konstrukci těla. Ze tří nových kremačních pecí budou v provozu zatím dvě. Třetí, která je v obřadní síň i, začne fungovat do konce září.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková
Spustit audio