Nové místo pro rekreaci a bydlení. Sokolovská uhelná chce lépe využít okolí jezera Michal

26. leden 2023 17:00

V blízkosti jezera Michal u Sokolova plánuje Sokolovská uhelná nový rozvojový projekt. Zaměřený bude na využití volného času a nové bydlení.

Těžařská firma připravuje projekt, který lépe využije okolí jezera Michal. Poblíž známého koupaliště mají vyrůst desítky bytových domů a další desítky rekreačních objektů. Nová výstavba má respektovat okolní přírodu. Už teď je ale jisté, že výrazně změní současnou sokolovskou periferii.

V blízkosti jezera Michal plánuje novou výstavbu Sokolovská uhelná. V první fázi půjde o více než stovku rekreačních objektů.

„Mělo by se jednat o jednopodlažní rekreační objekty, které jsou modulární a je možné je podle potřeb rozšiřovat nebo doplňovat o další moduly,“ přibližuje podobu nových rekreačních objektů Pavel Tomek, předseda dozorčí rady Sokolovské uhelné, která už na projektu pracuje. Letošní rok by měl být pro novou výstavbu klíčový.

Územní rozhodnutí ještě letos, budování inženýrských sítí napřesrok

„Pro rekreační část očekáváme územní rozhodnutí v prvním pololetí letošního roku, poté obratem chceme začít realizovat přípravu projektu pro stavební povolení. Byl bych rád, kdybychom byli v prvním pololetí roku 2024 schopni zahájit přípravu lokality, včetně budování inženýrských sítí,“ dodává Tomek.

Kromě další plochy k rekreaci a na dohled jezera Michal vyroste i nové bydlení v podobě rodinných, pravděpodobně řadových domů s nejmodernějšími technologiemi zaměřenými na úsporu energie. V první etapě prý určitě půjde o domy určené k pronájmu.

„Nechceme zatěžovat mladé rodiny a příchozí do lokality náklady na úvěry a hypotéky, které v tuto chvíli sráží řadu rodin z ekonomického pohledu,“ říká Pavel Tomek.

S novými firmami přijde zvýšená poptávka po bydlení

Podle něj souvisí úpravy okolí jezera Michal s plánovanou proměnou místního průmyslu. Pokud se podaří do regionu přilákat nové firmy, očekávají zástupci těžařské společnosti i představitelé místní samosprávy poptávku po novém bydlení.

„Každá taková aktivita je krokem k tomu, aby se náš region dostal tam, kde ho chceme mít. To znamená, aby nám lidé z regionu neodcházeli a aby se vraceli. Pokud tady vzniká takovéto nadstandardní bydlení, byť i třeba rekreační, tak je to jenom bonus pro naše město,“ myslí si starosta Sokolova Petr Kubis, podle kterého o postupné proměně regionu po útlumu těžby uhlí jednají i další obce. Na letošní rok chystají společně se Sokolovskou uhelnou prezentaci svých záměrů.

Spustit audio