Nové povídky Dory Kaprálové, Kateřiny Rudčenkové, Stanislava Berana a dalších českých prozaiků

21. listopad 2021

Jaká je současná česká povídka? Nelehká otázka... Odpověď ale můžeme společně hledat v pravidelném cyklu věnovanému krátkým prózám současných českých spisovatelů, který se ve vltavské řadě Povídka opakuje každého čtvrt roku. Objevují se zde jak texty z aktuálních knižních novinek, tak povídky dosud nevydané nebo psané přímo pro rozhlas. V týdnu od 15. listopadu vám nabízíme hned šest premiér. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Dora Kaprálová: Být vietnamskou labutí
Připravil: Dominik Mačas
Účinkuje: Jana Ondrušková
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 15. 11. 2021

Kateřina Rudčenková: Zima s Williamem
Připravila: Ivana Myšková
Účinkuje: Kamila Šmejkalová
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 16. 11. 2021

Stanislav Beran: Fronta na maso
Připravil: Dominik Mačas
Účinkuje: František Špaček
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 17. 11. 2021

Viktorie Hanišová: Pozůstalost
Připravil: Dominik Mačas
Účinkuje: Jan Maléř
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 18. 11. 2021

Jan Singer: Úsměv na pár framů, Sešlost
Připravila: Ivana Myšková
Účinkuje: Vladimír Pokorný
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 19. 11. 2021

Ondřej Buddeus: Rackové dnes nepřiletěli
Připravil: Dominik Mačas
Účinkuje: Michal Štěrba
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 20. 11. 2021

Igor Malijevský: Kino
Připravila: Klára Fleyberková
Účinkuje: Petr Lněnička
Režie: Lukáš Hlavica
Natočeno v roce 2018.

Být vietnamskou labutí, dosud nepublikovaná povídka Dory Kaprálové, bude pro řadu z vás pravděpodobně překvapením. Spisovatelka, která už mnoho let žije v Berlíně, se tentokrát nechala zcela unést volností fantazie a hrou. Z burleskně rozverného příběhu odehrávajícího se ve Strmém Lovu se ale vynořuje znepokojující obraz uzavřené společnosti a náckovství všeho druhu.

O nenaplněném vztahu k Angličanovi Williamovi, který v Praze provozuje hotel a jeho život je cele určován nekritickou (až sentimentální) láskou ke zvířatům, vypráví hrdinka další z povídek, zatím pouze časopisecky publikované prózy Zima s Williamem básnířky a spisovatelky Kateřiny Rudčenkové.

Rozhlasovým debutantem je současný student scenáristiky a dramaturgie na JAMU Jan Singer. Představí se dvěma krátkými texty – Úsměv na pár framů (o marné lásky snaze starého filmového střihače k herecké femme fatale) a Sešlost (o bizarní rodinné oslavě s lidskou pečínkou).

„Nekončící a svým způsobem tragickou historii“ místa, na kterém na přelomu 50. a 60. let stával Stalinův pomník, ve své dosud nepublikované povídce Fronta na maso vypráví prozaik Stanislav Beran. Praha je zde jako lidské tělo, kde Letná je jedním vrchlíků lebeční kosti města a lidské stavby na kopci nad Čechovým mostem důsledkem trepanace zachraňující organismus postižený mozkovým edémem.

Čtěte také

Ze sbírky povídek Dlouhá trať (Host 2020) prozaičky a překladatelky Viktorie Hanišové vybíráme Pozůstalost, povídku plnou očekávání a s překvapivou pointou. Úspěšný herec, producent a dokumentarista se po dvaceti letech života v cizině vrací domů, aby se setkal s dívkou, se kterou se kdysi před svým odjezdem rozešel.

Komorní příběh Rackové dnes nepřiletěli básníka a překladatele Ondřeje Buddeuse se odehrává v Oslu, v malém bytě v sedmém patře panelového domu, kde žije Marek se svou ženou a malým synkem. Z balkónu je sice krásný výhled na Oslofjord, ale pokud se nečekaně zabouchnou dveře, je z něj životu nebezpečné vězení...

Premiérový týden uzavírá repríza povídky Igora Malijevského Kino. Příběh o lásce, vztahu, životě, smrti a jednom výletu do litevského Kaunasu napsal autor pro Vltavu v roce 2018.

Spustit audio

Související