Nové soupravy, lepší ceny. Na Plzeňsku budou jezdit České dráhy

7. červen 2022 11:13, aktualizováno

České dráhy budou jezdit na Plzeňsku a v Českém lese i v nadcházejících deseti letech. Jednomyslně o tom rozhodla Rada Plzeňského kraje.

Vlakovou dopravu na Plzeňsku a v Českém lese zajistí od roku 2033 České dráhy. O uzavření desetiletého kontraktu za čtyři miliardy korun rozhodli radní Plzeňského kraje. Cestující by se měli dočkat nových vlaků a kraj od nové smlouvy očekává i finanční úsporu ve výši více než půl miliardy korun.

„Oslovili jsme všechny dopravce a čtyři z nich projevili zájem o spolupráci. Těm jsme zaslali sdělení o záměru uzavřít smlouvy o veřejných službách ve veřejné drážní osobní dopravě pro provozní celky Plzeňsko a Český les. Finanční modely však byly příliš vysoké, a proto jsme na základě usnesení rady kraje rozhodli, že s nimi budeme dále jednat o dalších možnostech snížení cen při dosažení maximálního kvalitativního zajištění přepravy, tedy dobré kvality vozidel,“ popsal průběh nalezení nejvhodnější varianty budoucího přepravce náměstek pro oblast dopravy Pavel Čížek.

V roce 2024 bude na trati 11 nových souprav

„Jednalo se o regionální dráhy v okolí Plzně například směrem na Radnice, Bezdružice Rokycany, Mirošov a na celek Český les, to jsou ty lokálky podél hranic. Bylo to poměrně složité, protože se jednalo o tratě dieslové, které nejsou elektrifikované a tam je ta nabídka malá,“ dodal. České dráhy podle něj přišly s nabídkou velké části nových vozidel a to za cenu nižší, než v původním výběrovém řízení. V prosinci příštího roku, kdy začne platit nová smlouva, vyjede na tratě jedna nová souprava. „Už v polovině roku 2024 by na Plzeňsku mělo být 11 nových souprav a ty ostatní soupravy nebudou starší než z roku 2012,“ uvedl Čížek.

„Rada zatím rozhodla o tom, že budeme jednat na prvním místě s Českými Drahami o smlouvě na desetileté období, máme matematický model a podle toho, jak se bude zdražovat nafta, bude přesně dáno, jakým způsobem se to bude valorizovat. Pokud se dohodneme, tak uzavřeme smlouvu někdy v říjnu, a pokud bychom se nedohodli, tak je na řadě další z dopravců,“ plánoval náměstek.

autor: Veronika Krátká | zdroje: Český rozhlas Plzeň , KÚ Plzeňského kraje
Spustit audio