Nové výstavy v Galerii města Plzně

23. květen 2008
Tento pořad

Dvě nové výstavy měly včera vernisáž v Galerii města Plzně. Zatímco podzemní prostory galerie patří loutkám z filmů Aurela Klimta, v nadzemí je pro návštěvníky připravená výstava s názvem Variace, která představuje desítku karlovarských výtvarníků. Obě výstavy potrvají do 29. června. Více zjišťoval Dominik Mačas u ředitele Galerie města Plzně Václava Maliny:

Loutky z filmů Aurela Klimta, hlavně z nejznámějšího Fimfára Jana Wericha, vystavuje Galerie města Plzně v podzemních prostorách. Nabízí pohled na několik desítek filmových loutek vyráběných různou technikou, nakreslených na pomalovaný papír, poloplastických i klasických třírozměrných. Výstava je doprovodnou akcí 27. ročníku festivalu Skupova Plzeň, který se uskuteční v polovině června.

Logo

Na výstavě jsou například postavičky z filmů Klimtovy prvotiny Maškin zabil Koškina. Velkou část výstavní plochy zabírá film Pád, největší zastoupení mají ale tři pohádky z Fimfára. Mezi exponáty se dostala také loutka kosmonauta k filmu, jenž se nyní pod Klimtovým vedením rodí. Film Lajka má být celovečerním loutkovým sci-fi. Loutky pocházejí z dílen tří výtvarníků - Martina Velíška, Petra Poše a Igora Kitzbergera.

Spustit audio