Nové značení budou mít letos v zimě trasy pro běžkaře v Českém lese v okolí Čerchova na Domažlicku

Na projektu spolupracují německý lyžařský svaz, Svazek obcí Domažlicka a město Domažlice. Staré cedule nahradí nové u více než 80 kilometrů tras pro běžky.

Navíc ho doplní přes 33 kilometrů značených tras pro sněžnice a další trasy pro zimní turistiku a nordic walking.

„Na značkách je vždy vyznačený směr. Jsou tu zelené a modré trasy. Dohromady zatloukáme zhruba 114 sloupů. Teď máme hotovo přibližně 50 procent. Na trasové cedulce je v levém horním rohu vždy kód složený z písmen a čísel. Ten slouží k tomu, kdyby si například lyžař vyvrkl kotník a volal telefonem o pomoc, tak podle zadaného kódu záchranáři najdou místo, kde se zraněný nachází,“ popsal Oldřich Kovařík, který má značení běžeckých tras v Českém lese na starosti.

K větší bezpečnosti taky přispěje hustější značení, než bylo doteď. Některé kůly navíc budou obsahovat i další upozornění.

„Značek samotných jako tabulek bude kolem 200, to budou ty s těmi čísly. A pod tím budou další doplňující a upozorňující značky. Třeba upozornění na sjezd nebo na zákaz vstupu do stopy, protože chceme eliminovat nešvar, že lidé, kteří chodí pěšky na procházku, často ničí ty draze upravované stopy,“ uvedla spoluautorka projektu na české straně Zuzana Langpaulová.

Cílem je zvýšit úroveň služeb pro veřejnost a hlavně zajistit bezpečnost lidí

„Obnovuje se právě proto, abychom mohli našim návštěvníkům a místním lidem nabídnout lepší sportovní zázemí, protože to staré značení už nesplňovalo ten svůj účel. Certifikaci provedl německý lyžařský svaz. Mezi jednu z podmínek patří třeba denní aktualizace sněhového zpravodajství, to znamená, že na internetových stránkách by se každý mohl ráno podívat, jak to u nás vypadá, a podle toho se rozhodnout, jestli přijede nebo ne,“ doplnila Zuzana Langpaulová.

Certifikace probíhala podle Zuzany Laugpaulové tak, že nejprve pracovníci německého lyžařského svazu prošli všechny trasy, zaměřili je v létě i v zimě, a na základě toho bylo možné vypracovat profil  tras a roztřídit je na lehké, středně těžké a obtížné. Na české straně zůstávají nástupními místy  parkoviště v Caparticích a druhé je na Capartických loukách.

Značení na německé straně Čerchova už je hotové. V Česku by ho najatá firma měla dodělat do konce tohoto týdne, nejpozději do 15. prosince, kdy začíná zimní sezona.

Spustit audio