Nově zrekonstruované dialyzační středisko v Plzni umožní komplexní léčbu

7. listopad 2017

Opravy probíhaly devět měsíců za plného provozu a dnes došlo na slavnostní přestřižení pásky. Díky rekonstrukci je ze střediska moderní pracoviště evropského formátu, které navíc zavedlo i nový model péče o pacienty.

Model komplexní péče o pacienty se opírá o pět vzájemně propojených pilířů - o dialýzu, nefrologickou a interní ambulanci, nutriční poradnu a služby praktického lékaře. Cílem je zlepšit prevenci a zmírnit dopady nemocí, kterými nefrologičtí pacienti často trpí.

Například Zdeňka Klase, který podcenil vysoký krevní tlak, nechodil na kontroly a nebral léky, postihla rozsáhlá cévní mozková příhoda. Po ní navíc lékaři zjistili, že má v jedné ledvině nádor a museli ji vyoperovat. Druhá začala postupně selhávat a před svými šedesátinami pan Zdeněk skončil na dialýze. Kvůli těžkému poškození cév nemůže podstoupit transplantaci a tak mu přístroje čistí krev už 11 let. Před dvěma lety se k tomu přidal zánět plic, poruchy srdečního rytmu a zhoršily se mu nutriční parametry. Což znamenalo objíždět řadu ambulancí a specialistů.

Celkem má teď nově zrekonstruované dialyzační středisko 26 lůžek, což umožňuje efektivněji plánovat dialyzační ošetření a víc vycházet vstříc přáním a potřebám pacientů

Principem je komplexní péče

Pacienti na dialýze teď navíc tráví čas v mnohem příjemnějším prostředí. „Rozrostli jsme se do druhého patra, kde vznikly dvě nové nefrologické ambulance s náběrovou místností a komfortní čekárna pro pacienty. Ve třetím patře zůstalo pouze dialyzační středisko, které má svou čekárnu a šatny pro pacienty. Dialyzační sál se rozšířil o šest dialyzačních míst, a vznikla vyšetřovna nebo zákrokový sálek, kde jsou umístěné různé vyšetřovací přístroje jako je EKG nebo ultrazvuk,“ popsala primářka Lada Malánová.

Celkem má teď středisko 26 lůžek, což umožňuje efektivněji plánovat dialyzační ošetření a víc vycházet vstříc přáním a potřebám pacientů. Těch je v současnosti kolem 90 a na dialýzu chodí dvakrát až třikrát týdně. Pokaždé na čtyři až pět hodin. V nefrologické ambulanci je pak zaregistrováno přes 2 000 pacientů. V Česku má problémy s ledvinami deset procent populace.

autoři: kos , jik
Spustit audio